Situat între Italia şi Spania şi cuprinzând Côte d’ Azur, Provence, Languedoc-Roussillon, sudul Franţei se situează pe un loc fruntaş în locuri de vacanţă . Côte d’ Azur (Coasta de Azur) sau Riviera Franceză este de o frumuseţe care îţi taie răsuflarea, cu o apă limpede şi albastră şi o climă excelentă . Este una din zonele de vacanţă cele mai stilate din lume . Côte d’ Azur a luat naştere în secolul al XIX-lea odată cu sosirea aristocraţiei engleze (Promenade des Anglais) în căutare de cure de sănătate şi specii botanice.  În anii 1920 Coco Chanel a inventat băile de soare, iar F. Scott Fitzgerald a marcat începutul epocii jazului .

                 Primul oraş cu care am luat contact pe Coasta de Azur a fost Nisa . Nisa se remarcă printr-o „ joie de vivre“ ospitalieră, o bogăţie de grădini, fântâni, palmieri . Nisa are trei părţi distincte :

– vieux Nice- oraşul vechi (în stil italian )

– impunătorul centru din spatele Promenade des Anglais

– şicul Cimiez – dominând partea de nord a oraşului .

Am început explorarea oraşului cu Promenade des Anglais . Aici se află celebrul Hotel Negresco, care l-a avut ca prim proprietar pe românul Henry Negresco, cu imensul sau candelabru din cristal Baccarat . Lângă hotel se află frumosul Palat Masséna cu grădinile sale minunate .

 coasta de azur 2

           Ne-am continuat drumul şi am trecut pe lângă Parcul Albert I şi clădirea Operei, ajungând la Piaţa de Flori ( o clădire minunată în stil italian). De aici ne-am continuat drumul cu un trenuleţ ce face circuitul oraşului Nisa. Am trecut prin piaţa Massena şi am ajuns în piaţa Garibaldi unde se află Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană şi Muzeul de Istorie Naturală . După care am ajuns în zona cea mai înaltă a oraşului , unde era vechiul castel din Nisa . Universitatea din Nisa este una din cele mai vechi. A doua zi înainte de a părăsi Nisa, am vizitat parcul Carol al II-lea al României. Parcul este pe un teren donat de Carol al II-lea . În cartierul Cimiez , într-o vilă genoveză din secolul al XVII-lea este găzduit Muzeul Matisse . În Nisa puteţi lua prânzul într-una dintre cafenelele cu delicioase specialităţi niçoise .

                  Drumul spre Cannes s-a oprit în încântătorul şi toropitul oraş Grasse . Peisajul care înconjoară capitala mondială a parfumurilor este o mare de flori înmiresmate . În secolul al XVIII-lea Grasse era centrul mondial al parfumurilor şi aşa a rămas până astăzi . Grasse produce esenţe care sunt vândute, în special, caselor prestigioase de parfumuri . Cele mai importante companii de parfumuri sunt Galimard, Molinard şi Fragonard . Fabricile de parfumuri pot fi vizitate cu ghid .

 coasta de azur 3

             Cap d’Antibes rămâne una dintre adevăratele ascunzători exclusiviste de pe Côte d’ Azur .  Aşezare grecească (Antipolis) ce a devenit mai târziu oraş de frontieră ( Nisa făcea parte din Savoia) , Antibes este un oraş ale cărui ziduri şi port au fost reconstruite de Vauban în secolul al XVII-lea . Oraşul vechi este un labirint de străduţe şi se află deasupra portului. Deasupra mării, se zăreşte Château Grimaldi, din secolul al XVI-lea . După cel de-al Doilea Război Mondial, lui Picasso i s-a dat un atelier aici .Astăzi Castelul adăposteşte Muzeul Picasso, iar lucrările sunt frumos expuse în lumina strălucitoare a mării ce intră prin ferestre . În grădinile palatului sunt sculpturi realizate tot de Picasso .

             Cannes este unul dintre cele mai fascinante oraşe din sudul Franţei . Cannes este suficient de mare pentru a avea hoteluri, restaurante, plaje şi magazine şi suficient de mic pentru a fi strabatut cu piciorul .

coasta de azur 4

În anul 1834 Cannes era doar un sat pescăresc . Lordul cancelar englez Brougham mergea spre Nisa şi a fost ţinut pe loc aici de epidemia de holeră . El şi-a construit aici o reşedinţă , fiind urmat şi de alţi străini . Oraşul Cannes este renumit pentru Festivalul Internaţional de Film . Centrul oraşului este La Croisette . Lângă Palatul Festivalului se află o alee cu stele în care sunt amprentele starurilor de cinema. Tot în Cannes se află cel mai vechi Cazino de pe Coasta de Azur .

coasta de azur 5

Pe aleile şerpuite ale oraşului poţi ajunge la Tour de Mont Chevalier , ce datează din secolul al XI-lea . De aici priveliştea asupra coastei este încântătoare.Tot în Cannes sunt hoteluri de renume mondial Carlton, Majestic Barriere .

           De la Cannes poţi lua vaporul spre liniştitele Insule de Lerins ( Ste. Marguerite şi St. Honorat ) . Ste. Marguerite este înconjurată de pădure şi plaje . În secolul al XVII-lea aici a fost întemniţat omul cu masca de fier. Insula St. Honorat controla pe vremuri mare parte a coastei . Astăzi călugării cultivă lavandă şi struguri . Întreaga insulă este un paradis cu eucalipţi, mimoze şi trandafiri .

coasta de azur 6

                  Un alt punct fierbinte pentru care este renumită Coasta de Azur este St. Tropez . Guy de Maupassant s-a mutat aici în 1880, urmat de pictorul Paul Signac. Un alt influx boem a urmat în anii 1930, în frunte cu Jean Cocteau şi Colette . Iar în anii 1950 Brigitte Bardot a fost ultima care a atras mulţimea către St. Tropez . Între Cannes şi Marsilia se întinde Masivul Esterel . Acesta se mândreşte cu o întindere de coastă nealterată, un peisaj cu creste zimţate şi vai împădurite .

 coasta de azur 7

Drumul de cornişă, spectaculos de altfel, şerpuieşte printre pădurile de pini, trecând pe lângă crestele roşii de porfir şi calanques acvamarine. Cea mai frumoasă privelişte este la Pointe de l’Esquillon . După ce străbatem Masivul Esterel ajungem la Marsilia .

coasta de azur 8

       Primul contact cu Marsilia a fost Arcul de Triumf , asemănător cu cel din Paris. Marsilia este cel mai vechi şi cel mai mare port al Franţei. Creat de greci în secolul al VII-lea î. Hr., a fost independent de Franţa până în secolul al XV-lea . Imnul revoluţionar „ La Marseilleza“ îşi datorează numele fervorii rebelilor de  aici. Marsilia a fost Poarta Franţei către Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Pricipalul Bulevard din Marsilia este La Canebiére. Nucleul oraşului rămâne Vieux Port (Portul Vechi), vechile sale fortificaţii dominând acum piaţa de peşte . Impunătoarea Basilică Notre Dame de la Garde, ce domină oraşul, datează din secolul al XIX-lea .

coasta de azur 9

Alte clădiri impunătoare din Marsilia sun Primăria, Bursa din Marsilia (una dintre cele mai vechi) , Muzeul Marinei . În apropiere de Marsilia, accesul se face doar cu vaporul, se află arhipelagul Frioul . aici se aflau posturi de apărare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi un spital de campanie. Turul insulei se face cu un trenuleţ , pe jos este destul de anevoios, terenul fiind destul de stâncos .

coasta de azur 10

            În drumul spre Frioul se trece pe lângă Insula If , unde se află Chateau d’If, unde a fost întemniţat Contele de Monte Cristo. Curenţii ce se formează lângă insulă sunt foarte puternici şi vapoarele nu mai ancorează lângă insulă şi nu se mai poate debarca.

coasta de azur 11

              Bucătăria este o bucătărie mediteraneeană, savuroasă şi aromată . Nu plecaţi fără să gustaţi fructele de mare, salata nicoise, supa de peşte şi fursecurile cu migdale .

 coasta de azur 12

COASTA DE AZUR – DE LA NISA LA MARSILIAhttp://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-2.jpghttp://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-2-300x300.jpg Roxana Tomescu Destinatii,,,
              Situat între Italia şi Spania şi cuprinzând Côte d' Azur, Provence, Languedoc-Roussillon, sudul Franţei se situează pe un loc fruntaş în locuri de vacanţă . Côte d' Azur (Coasta de Azur) sau Riviera Franceză este de o frumuseţe care îţi taie răsuflarea, cu o...
<p style="text-align: justify;"><b>              </b>Situat între Italia şi Spania şi cuprinzând Côte d' Azur, Provence, Languedoc-Roussillon, sudul Franţei se situează pe un loc fruntaş în locuri de vacanţă . Côte d' Azur (Coasta de Azur) sau Riviera Franceză este de o frumuseţe care îţi taie răsuflarea, cu o apă limpede şi albastră şi o climă excelentă . Este una din zonele de vacanţă cele mai stilate din lume . Côte d' Azur a luat naştere în secolul al XIX-lea odată cu sosirea aristocraţiei engleze (Promenade des Anglais) în căutare de cure de sănătate şi specii botanice.  În anii 1920 Coco Chanel a inventat băile de soare, iar F. Scott Fitzgerald a marcat începutul epocii jazului .</p> <p style="text-align: justify;">                 Primul oraş cu care am luat contact pe Coasta de Azur a fost Nisa . Nisa se remarcă printr-o „ joie de vivre“ ospitalieră, o bogăţie de grădini, fântâni, palmieri . Nisa are trei părţi distincte :</p> <p style="text-align: justify;">- vieux Nice- oraşul vechi (în stil italian )</p> <p style="text-align: justify;">- impunătorul centru din spatele Promenade des Anglais</p> <p style="text-align: justify;">- şicul Cimiez – dominând partea de nord a oraşului .</p> <p style="text-align: justify;">Am început explorarea oraşului cu Promenade des Anglais . Aici se află celebrul Hotel Negresco, care l-a avut ca prim proprietar pe românul Henry Negresco, cu imensul sau candelabru din cristal Baccarat . Lângă hotel se află frumosul Palat Masséna cu grădinile sale minunate .</p>  <a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-2.jpg"><img class="size-full wp-image-1476 aligncenter" alt="coasta de azur 2" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-2.jpg" width="486" height="366" /></a> <p style="text-align: justify;">           Ne-am continuat drumul şi am trecut pe lângă Parcul Albert I şi clădirea Operei, ajungând la Piaţa de Flori ( o clădire minunată în stil italian). De aici ne-am continuat drumul cu un trenuleţ ce face circuitul oraşului Nisa. Am trecut prin piaţa Massena şi am ajuns în piaţa Garibaldi unde se află Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană şi Muzeul de Istorie Naturală . După care am ajuns în zona cea mai înaltă a oraşului , unde era vechiul castel din Nisa . Universitatea din Nisa este una din cele mai vechi. A doua zi înainte de a părăsi Nisa, am vizitat parcul Carol al II-lea al României. Parcul este pe un teren donat de Carol al II-lea . În cartierul Cimiez , într-o vilă genoveză din secolul al XVII-lea este găzduit Muzeul Matisse . În Nisa puteţi lua prânzul într-una dintre cafenelele cu delicioase specialităţi niçoise .</p> <p style="text-align: justify;">                  Drumul spre Cannes s-a oprit în încântătorul şi toropitul oraş Grasse . Peisajul care înconjoară capitala mondială a parfumurilor este o mare de flori înmiresmate . În secolul al XVIII-lea Grasse era centrul mondial al parfumurilor şi aşa a rămas până astăzi . Grasse produce esenţe care sunt vândute, în special, caselor prestigioase de parfumuri . Cele mai importante companii de parfumuri sunt Galimard, Molinard şi Fragonard . Fabricile de parfumuri pot fi vizitate cu ghid .</p>  <a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-3.jpg"><img class="size-full wp-image-1477 aligncenter" alt="coasta de azur 3" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-3.jpg" width="486" height="366" /></a> <p style="text-align: justify;">             Cap d'Antibes rămâne una dintre adevăratele ascunzători exclusiviste de pe Côte d' Azur .  Aşezare grecească (Antipolis) ce a devenit mai târziu oraş de frontieră ( Nisa făcea parte din Savoia) , Antibes este un oraş ale cărui ziduri şi port au fost reconstruite de Vauban în secolul al XVII-lea . Oraşul vechi este un labirint de străduţe şi se află deasupra portului. Deasupra mării, se zăreşte Château Grimaldi, din secolul al XVI-lea . După cel de-al Doilea Război Mondial, lui Picasso i s-a dat un atelier aici .Astăzi Castelul adăposteşte Muzeul Picasso, iar lucrările sunt frumos expuse în lumina strălucitoare a mării ce intră prin ferestre . În grădinile palatului sunt sculpturi realizate tot de Picasso .</p> <p style="text-align: justify;">             Cannes este unul dintre cele mai fascinante oraşe din sudul Franţei . Cannes este suficient de mare pentru a avea hoteluri, restaurante, plaje şi magazine şi suficient de mic pentru a fi strabatut cu piciorul .</p> <a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-4.jpg"><img class="size-full wp-image-1478 aligncenter" alt="coasta de azur 4" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-4.jpg" width="486" height="366" /></a> <p style="text-align: justify;">În anul 1834 Cannes era doar un sat pescăresc . Lordul cancelar englez Brougham mergea spre Nisa şi a fost ţinut pe loc aici de epidemia de holeră . El şi-a construit aici o reşedinţă , fiind urmat şi de alţi străini . Oraşul Cannes este renumit pentru Festivalul Internaţional de Film . Centrul oraşului este La Croisette . Lângă Palatul Festivalului se află o alee cu stele în care sunt amprentele starurilor de cinema. Tot în Cannes se află cel mai vechi Cazino de pe Coasta de Azur .</p> <a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-5.jpg"><img class="size-full wp-image-1479 aligncenter" alt="coasta de azur 5" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-5.jpg" width="486" height="366" /></a> Pe aleile şerpuite ale oraşului poţi ajunge la Tour de Mont Chevalier , ce datează din secolul al XI-lea . De aici priveliştea asupra coastei este încântătoare.Tot în Cannes sunt hoteluri de renume mondial Carlton, Majestic Barriere . <p style="text-align: justify;">           De la Cannes poţi lua vaporul spre liniştitele Insule de Lerins ( Ste. Marguerite şi St. Honorat ) . Ste. Marguerite este înconjurată de pădure şi plaje . În secolul al XVII-lea aici a fost întemniţat omul cu masca de fier. Insula St. Honorat controla pe vremuri mare parte a coastei . Astăzi călugării cultivă lavandă şi struguri . Întreaga insulă este un paradis cu eucalipţi, mimoze şi trandafiri .</p> <a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-6.jpg"><img class="size-full wp-image-1480 aligncenter" alt="coasta de azur 6" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-6.jpg" width="486" height="366" /></a> <p style="text-align: justify;">                  Un alt punct fierbinte pentru care este renumită Coasta de Azur este St. Tropez . Guy de Maupassant s-a mutat aici în 1880, urmat de pictorul Paul Signac. Un alt influx boem a urmat în anii 1930, în frunte cu Jean Cocteau şi Colette . Iar în anii 1950 Brigitte Bardot a fost ultima care a atras mulţimea către St. Tropez . Între Cannes şi Marsilia se întinde Masivul Esterel . Acesta se mândreşte cu o întindere de coastă nealterată, un peisaj cu creste zimţate şi vai împădurite .</p>  <a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-7.jpg"><img class="size-full wp-image-1481 aligncenter" alt="coasta de azur 7" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-7.jpg" width="486" height="366" /></a> Drumul de cornişă, spectaculos de altfel, şerpuieşte printre pădurile de pini, trecând pe lângă crestele roşii de porfir şi calanques acvamarine. Cea mai frumoasă privelişte este la Pointe de l'Esquillon . După ce străbatem Masivul Esterel ajungem la Marsilia . <a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-8.jpg"><img class="size-full wp-image-1482 aligncenter" alt="coasta de azur 8" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-8.jpg" width="486" height="366" /></a> <p style="text-align: justify;">       Primul contact cu Marsilia a fost Arcul de Triumf , asemănător cu cel din Paris. Marsilia este cel mai vechi şi cel mai mare port al Franţei. Creat de greci în secolul al VII-lea î. Hr., a fost independent de Franţa până în secolul al XV-lea . Imnul revoluţionar „ La Marseilleza“ îşi datorează numele fervorii rebelilor de  aici. Marsilia a fost Poarta Franţei către Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. Pricipalul Bulevard din Marsilia este La Canebiére. Nucleul oraşului rămâne Vieux Port (Portul Vechi), vechile sale fortificaţii dominând acum piaţa de peşte . Impunătoarea Basilică Notre Dame de la Garde, ce domină oraşul, datează din secolul al XIX-lea .</p> <img class="size-full wp-image-1483 aligncenter" style="line-height: 1.5em;" alt="coasta de azur 9" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-9.jpg" width="486" height="366" /> Alte clădiri impunătoare din Marsilia sun Primăria, Bursa din Marsilia (una dintre cele mai vechi) , Muzeul Marinei . În apropiere de Marsilia, accesul se face doar cu vaporul, se află arhipelagul Frioul . aici se aflau posturi de apărare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi un spital de campanie. Turul insulei se face cu un trenuleţ , pe jos este destul de anevoios, terenul fiind destul de stâncos . <a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-10.jpg"><img class="size-full wp-image-1484 aligncenter" alt="coasta de azur 10" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-10.jpg" width="486" height="366" /></a> <p style="text-align: justify;">            În drumul spre Frioul se trece pe lângă Insula If , unde se află Chateau d'If, unde a fost întemniţat Contele de Monte Cristo. Curenţii ce se formează lângă insulă sunt foarte puternici şi vapoarele nu mai ancorează lângă insulă şi nu se mai poate debarca.</p> <a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-11.jpg"><img class="size-full wp-image-1485 aligncenter" alt="coasta de azur 11" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-11.jpg" width="486" height="366" /></a> <p style="text-align: justify;">              Bucătăria este o bucătărie mediteraneeană, savuroasă şi aromată . Nu plecaţi fără să gustaţi fructele de mare, salata nicoise, supa de peşte şi fursecurile cu migdale .</p>  <a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-12.jpg"><img class="size-full wp-image-1486 aligncenter" alt="coasta de azur 12" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/coasta-de-azur-12.jpg" width="486" height="366" /></a>

Comenteaza cu Facebook

comentarii