O  Sierra abruptă şi sălbatică, văi înverzite, livezi nesfârşite de măslini, vârfuri înzăpezite, albastrul Mării Mediterane, sate colinare albe şi un şir de castele maure – acestea sunt ingredientele seducătoare ale vastelor întinderi andaluze . Toate imaginile stereotipe cu Spania provin din Andaluzia : fieste, sieste, coride, flamenco şi o abordare relaxată a vieţii ( Andaluziei i se spune regiunea SF – siesta şi fiesta ) . Cu mult înainte de primul regat arab independent din Córdoba, încă din anul 756, fenicienii, grecii, romanii şi vizigoţii s-au adăugat locuitorilor regiunii, iberici şi tarsieni .

          Primul oraş vizitat a fost Córdoba . Córdoba este un oraş mic, are o populaţie puţin peste 300.000 locuitori . A fost capitala Spaniei romane şi a regatului maur.

CORDOBA 2

              Romanii au întemeiat oraşul în anul 169 î.Hr., dar abia sub dominaţia islamică Córdoba a atins apogeul . Oraşul avea aproape 1000 moschei, 600 băi publice, iluminat public şi o renumită universitate . Declinul a venit în secolul al XI-lea, când Al-Andalus s-a fărâmiţat în mici taifas (regate) . Córdoba este un oraş în care te orientezi uşor, se întinde radial dinspre Mezquita şi din juderia ( cartierul evreiesc) cea ca un labirint . După ce am traversat râul Guadalquivir pe Ponte Romano (podul datează de pe vremea romanilor) şi am trecut pe lângă Tore de la Calahora am luat contact cu zidurile moscheei transformată în catedrală-după reconquista- „ Mezquita Catedral “, cea mai mare moschee din Spania maură . Córdoba are ceva special, ceva diferit de celelalte oraşe din Spania . Mergând pe aleile şerpuitoare şi pe străduţele lăturalnice pătrunzi în lumea tipic andaluză . În cartierul evreiesc „ juderia“ se pot vizita alteliere de pielărie . Aici se prelucrează „pielea de Córdoba “ faimoasă în toată lumea .

 CORDOBA 3

Un alt loc minunat este „strada florilor “, cea mai îngustă stradă din Córdoba, unde pereţii caselor devin „ invizibili“ sub multitudinea de ghivece cu flori .

 CORDOBA 4

             Córdoba a dat renumiţi toreadori şi artişti de flamenco, dar bijuteria din coroana Córdobei este Mezquita . Bijuteriei din Coroana Córdobei i se spune în continuare după denumirea arabă, Mezquita, însemnând „moschee“, în ciuda intruziunii catedralei catolice din mijlocul ei . Este singura moschee rămasă din Spania Medievală şi este una dintre cele mai mari din lume . Zidurile ce o înconjoară au lungimea de 24000 m2.  În faţa moscheii este faimosul Patio de los Naranjos (Grădina cu portocali). După ce pătrunzi în partea veche a moscheii, înţelegi de ce Carol al V-lea a ordonat să fie salvată, în ciuda presiunii uriaşe din partea bisericii catolice de a o dărâma . Este o capodoperă de arcade proporţionate în formă de potcoavă care dau senzaţia de infinitate ce face parte din credinţa islamică . Fiecare dintre cele 824 de coloane este diferită, fie provenind de la monumente deja existente, fie fiind noi. Coloanele noi sunt marcate cu însemnul constructorului . Kibla moscheii , care trebuia să fi fost îndreptată spre Mecca (la sud-est de Córdoba) este îndreptată spre sud, spre Damasc (califul din acea perioadă era din Damasc ) . Cea mai impresionantă piesă de măiestrie este nişa de rugăciune sau Mihrabul . Tavanele sunt acoperite cu casete din lemn minuţios lucrate şi împodobite cu motive arabe . În Tesoro (Tezaur) se află un chivot din aur şi argint în greutate de 122 Kg, făurit de Enrique de Arfe în 1516. Catedrala catolică aflată în centrul Mezquitei se remarcă prin bogăţia corului şi a altarului. La câţiva paşi de Mezquita se află Alcazar de los Reyes Cristianos ( Fortul Regilor Creştini ) . Fernando de Aragon şi Isabela de Castilia au folosit acest palat fortificat ca bază între 1491-1492 când plănuiau atacul asupra Granadei .

                  Următorul oraş vizitat a fost Sevilla (Seville), al patrulea oraş ca mărime din Spania .

cordoba 1

 Istoria Sevillei începe cu romanii . Împăraţii Adrian şi Traian s-au născut în Italica la 10 km NV de Sevilla . Hercule a fost întemeietorul legendar al Sevillei ; Iulius Cesar a fost adevăratul întemeietor al oraşului . Maurii au debarcat în Sevilla în anul 711 .

A fost nevoie de patru secole pentru ca Sevilla să atingă apogeul, sub dominaţia dinastiei Almohad, care a influenţat stilul arhitectural. De la somptuosul Palat Regal (Real Alcázares) şi Casa de la Pilatos, până la nesfârşitele ziduri placate cu gresie, Sevilla este oglinda strălucitoare a unui meşteşug care se practică şi astăzi . Această perioadă de înflorire a luat sfârşit în 1248 când Fernando al III-lea de Castilia a cucerit Sevilla din mâinile maurilor. Oraşul a prosperat din nou în 1492 ca urmare a cuceririi Americii, Oceanul Atlantic este la numai 90 km distanţă de Sevilla . portul din Sevilla i-a văzut pe Fernando Magellan şi Cristofor Columb pregătindu-şi corăbiile de plecare spre Lumea Nouă .

Incursiunea în Sevilla a început în Plaza de España( pavilionul naţional al Spaniei la expoziţia ibero-americană din 1929) . Fiecare provincie spaniolă este reprezentată într-o ilustrare ceramică a apogeului său istoric. Întregul pavilion este o capodoperă de mari dimensiuni de artă barocă andaluză .

CORDOBA 5

A urmat Fabrica de tutun ( Fábrica de Tabacos), acum parte a Universităţii din Sevilla, locul de desfăşurare a acţiunii din opera „Carmen“ de Bizet. Catedrala din Sevilla este a III-a ca mărime din lume, o asociere de stil gotic târziu şi renascentist, cu dimensiuni ce depăşesc puterea omenească . În interiorul Catedralei se află mormântul lui Cristofor Columb . Corul Catedralei este o adevărată operă de artă, cu stranele sale din lemn de mahon adus din Cuba . Marele altar, o ameţitoare operă de artă flamandă, având 2,5 tone de aur, adus din Mexic şi din Peru . A fost nevoie de 35 de ani pentru a-l realiza. Cel mai important tezaur al Catedralei se află în sacristie, aici pot fi văzute picturi de Goya, Murillo şi Zurbaran, potire, relicvarii şi un chivot masiv . Ultima surpriză este Capilla Real care adăposteşte statuia Virgen de los Reyes . Turnul Catedralei – la Giralda, a fost terminat în anul 1198 de către arhitectul Ali de Gomara . Turnul înalt de 98 m e prevăzut cu o rampă ce îi permitea muezinului să urce călare pe cal până sus pentru a chema lumea la rugăciune .

CORDOBA 6

Imediat în estul Catedralei se găseşte o frumoasă ţesătură de străzi şi piaţete – Bario Santa Cruz . Nu puteam părăsi Sevilla fără să vedem minunatul Reales Alcázares . Situat în apropierea Catedralei şi a Arhivelor Generale ale Indiilor, Real Alcázar reprezintă o zonă emblematică a Sevillei . Intrarea în Alcázar se face prin Poarta Leului (Puerta de León) . un leu încoronat cu o cruce în gheare ne aminteşte că intrăm într-un palat regal .

 CORDOBA 7

                       Palatul este un monument de artă maură, asociind tehnici maure cu simboluri catolice. Reprezintă exemplul suprem de artă mudejară .

 CORDOBA 8

               După ce explorăm palatul cu sălile sale minunat împodobite începem explorarea minunatelor grădini. Jardines del Alcázar , aflate lângă bazinul lui Mercur, sunt locul ideal pentru a te plimba printre parfumurile plantelor aromatice, magnolii şi portocali în sunetul minunat al apei.

  CORDOBA 9

               Triunghiul de aur al Andaluziei este închis de oraşul Granada . Oraşul dansatorilor de flamenco şi al minunatului Palat Alhambra . Din anul 731, Granada a fost condusă de mauri . Din secolele de obscuritate a ieşit la lumină un regat cu splendori, bogăţie şi poezie, condus din 1238 de Dinastia Nazrid . În acest timp, recucerirea creştină îi împingea pe mauri spre sud. Granada a rezistat mai mult decât oricare alt oraş musulman din Spania . În ianuarie 1492, după şase luni de asediu al oraşului, regii catolici Fernando şi Isabela au intrat victorioşi în Granada. Regele- copil Boabdil a fost izgonit în exil împreună cu mama sa şi care, uitându-se ultima dată înapoi către Granada din trecătoarea numită acum El Suspino del Moro, a vărsat o ultimă lacrimă . Se încheiau astfel aproape opt secole de domnie maură în Andaluzia, deşi abia în 1570, odată cu expulzarea maurilor, Granada şi-a pierdut complet creatorii .

În Granada puteţi vizita cartierele Albaicin şi Sacromonte, cartierul ţiganilor ce locuiesc în grote. Sacromonte este renumit pentru spectacolele de flamenco ce au loc aici . În aceste cartiere nu se poate ajunge decât pe jos, pentru automobile fiind nevoie de un permis special .

CORDOBA 10

            Gran Via de Colón este artera principală ce străbate centrul Granadei . Inima oraşului este Plaza de Isabel la Catolica, o piaţetă unde se află statuia reginei Isabel cu Cristofor Columb . Grandioasa Catedrală domină colţul de sud-vest al Granadei . Cea mai importantă parte a sa este timpuria Capilla Real ( Capela Regală) din partea de sud. Pătrunzi în ea prin Lonja ( Bursă) .

CORDOBA 11

                  Capela Regală a fost comandată de regii catolici pentru a le adăposti mormintele. A fost construită în numai 15 ani şi este în stil goric isabelian . Superbele morminte ale lui Fernando şi Isabela aparţin sculptorului Florentin Domenico Fancelli. De morntul fiicei lor Juana („cea nebună“) şi de al soţului acesteia Felipe („cel frumos“) s-a ocupat Bartolomé Ordoñez . Sicriele de plumb se află în cripta de dedesubt .În muzeul sacristie pot fi văzute sceptrul şi coroana reginei Isabela, sabia lui Fernando şi steaguri purtate în timpul cuceririi Granadei . Cel mai important monument de arhitectură şi artă islamică din Granada este Palatul Alhambra. Nu poţi părăsi Granada fără a merge la un spectacol de flamenco. Flamenco este o formă de cântec, sunet de chitară şi dans care rezumă spiritul complex al Andaluziei.

CORDOBA 12

             Ritmurile de flamenco şi ecourile maurilor te vor însoţi prin vastele teritorii deschise ale Andaluziei . Sevilla, Cordoba şi Granada reprezintă o sinteză a trecutului când „prăzile “din Lumea Nouă finanţau Andaluzia.

CÓRDOBA, SEVILLA SI GRANADA- TRIUNGHIUL DE AUR AL ANDALUZIEIhttp://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/cordoba-1.jpghttp://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/cordoba-1-300x300.jpg Roxana Tomescu Jurnale,
             O  Sierra abruptă şi sălbatică, văi înverzite, livezi nesfârşite de măslini, vârfuri înzăpezite, albastrul Mării Mediterane, sate colinare albe şi un şir de castele maure – acestea sunt ingredientele seducătoare ale vastelor întinderi andaluze . Toate imaginile stereotipe cu Spania provin din Andaluzia :...
<p style="text-align: justify;">             O  Sierra abruptă şi sălbatică, văi înverzite, livezi nesfârşite de măslini, vârfuri înzăpezite, albastrul Mării Mediterane, sate colinare albe şi un şir de castele maure – acestea sunt ingredientele seducătoare ale vastelor întinderi andaluze . Toate imaginile stereotipe cu Spania provin din Andaluzia : fieste, sieste, coride, flamenco şi o abordare relaxată a vieţii ( Andaluziei i se spune regiunea SF – siesta şi fiesta ) . Cu mult înainte de primul regat arab independent din Córdoba, încă din anul 756, fenicienii, grecii, romanii şi vizigoţii s-au adăugat locuitorilor regiunii, iberici şi tarsieni .</p> <p style="text-align: justify;">          Primul oraş vizitat a fost Córdoba . Córdoba este un oraş mic, are o populaţie puţin peste 300.000 locuitori . A fost capitala Spaniei romane şi a regatului maur.</p> <p align="center"><a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/CORDOBA-2.jpg"><img class="size-full wp-image-1449 aligncenter" alt="CORDOBA 2" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/CORDOBA-2.jpg" width="486" height="366" /></a></p> <p style="text-align: justify;">              Romanii au întemeiat oraşul în anul 169 î.Hr., dar abia sub dominaţia islamică Córdoba a atins apogeul . Oraşul avea aproape 1000 moschei, 600 băi publice, iluminat public şi o renumită universitate . Declinul a venit în secolul al XI-lea, când Al-Andalus s-a fărâmiţat în mici taifas (regate) . Córdoba este un oraş în care te orientezi uşor, se întinde radial dinspre Mezquita şi din juderia ( cartierul evreiesc) cea ca un labirint . După ce am traversat râul Guadalquivir pe Ponte Romano (podul datează de pe vremea romanilor) şi am trecut pe lângă Tore de la Calahora am luat contact cu zidurile moscheei transformată în catedrală-după reconquista- „ Mezquita Catedral “, cea mai mare moschee din Spania maură . Córdoba are ceva special, ceva diferit de celelalte oraşe din Spania . Mergând pe aleile şerpuitoare şi pe străduţele lăturalnice pătrunzi în lumea tipic andaluză . În cartierul evreiesc „ juderia“ se pot vizita alteliere de pielărie . Aici se prelucrează „pielea de Córdoba “ faimoasă în toată lumea .</p> <p align="center"> <img class="alignnone size-full wp-image-1450" style="line-height: 1.5em;" alt="CORDOBA 3" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/CORDOBA-3.jpg" width="486" height="366" /></p> <p style="text-align: justify;" align="center"><span style="line-height: 1.5em;">Un alt loc minunat este „strada florilor “, cea mai îngustă stradă din Córdoba, unde pereţii caselor devin „ invizibili“ sub multitudinea de ghivece cu flori .</span></p> <p align="center"> <img class="alignnone size-full wp-image-1451" style="line-height: 1.5em;" alt="CORDOBA 4" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/CORDOBA-4.jpg" width="366" height="486" /></p> <p style="text-align: justify;">             Córdoba a dat renumiţi toreadori şi artişti de flamenco, dar bijuteria din coroana Córdobei este Mezquita . Bijuteriei din Coroana Córdobei i se spune în continuare după denumirea arabă, Mezquita, însemnând „moschee“, în ciuda intruziunii catedralei catolice din mijlocul ei . Este singura moschee rămasă din Spania Medievală şi este una dintre cele mai mari din lume . Zidurile ce o înconjoară au lungimea de 24000 m<sup>2</sup>.  În faţa moscheii este faimosul Patio de los Naranjos (Grădina cu portocali). După ce pătrunzi în partea veche a moscheii, înţelegi de ce Carol al V-lea a ordonat să fie salvată, în ciuda presiunii uriaşe din partea bisericii catolice de a o dărâma . Este o capodoperă de arcade proporţionate în formă de potcoavă care dau senzaţia de infinitate ce face parte din credinţa islamică . Fiecare dintre cele 824 de coloane este diferită, fie provenind de la monumente deja existente, fie fiind noi. Coloanele noi sunt marcate cu însemnul constructorului . Kibla moscheii , care trebuia să fi fost îndreptată spre Mecca (la sud-est de Córdoba) este îndreptată spre sud, spre Damasc (califul din acea perioadă era din Damasc ) . Cea mai impresionantă piesă de măiestrie este nişa de rugăciune sau Mihrabul . Tavanele sunt acoperite cu casete din lemn minuţios lucrate şi împodobite cu motive arabe . În Tesoro (Tezaur) se află un chivot din aur şi argint în greutate de 122 Kg, făurit de Enrique de Arfe în 1516. Catedrala catolică aflată în centrul Mezquitei se remarcă prin bogăţia corului şi a altarului. La câţiva paşi de Mezquita se află Alcazar de los Reyes Cristianos ( Fortul Regilor Creştini ) . Fernando de Aragon şi Isabela de Castilia au folosit acest palat fortificat ca bază între 1491-1492 când plănuiau atacul asupra Granadei .</p>                   Următorul oraş vizitat a fost Sevilla (Seville), al patrulea oraş ca mărime din Spania . <p align="center"><a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/cordoba-1.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-1448" alt="cordoba 1" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/cordoba-1.jpg" width="486" height="366" /></a></p> <p style="text-align: justify;"> Istoria Sevillei începe cu romanii . Împăraţii Adrian şi Traian s-au născut în Italica la 10 km NV de Sevilla . Hercule a fost întemeietorul legendar al Sevillei ; Iulius Cesar a fost adevăratul întemeietor al oraşului . Maurii au debarcat în Sevilla în anul 711 .</p> <p style="text-align: justify;">A fost nevoie de patru secole pentru ca Sevilla să atingă apogeul, sub dominaţia dinastiei Almohad, care a influenţat stilul arhitectural. De la somptuosul Palat Regal (Real Alcázares) şi Casa de la Pilatos, până la nesfârşitele ziduri placate cu gresie, Sevilla este oglinda strălucitoare a unui meşteşug care se practică şi astăzi . Această perioadă de înflorire a luat sfârşit în 1248 când Fernando al III-lea de Castilia a cucerit Sevilla din mâinile maurilor. Oraşul a prosperat din nou în 1492 ca urmare a cuceririi Americii, Oceanul Atlantic este la numai 90 km distanţă de Sevilla . portul din Sevilla i-a văzut pe Fernando Magellan şi Cristofor Columb pregătindu-şi corăbiile de plecare spre Lumea Nouă .</p> <p style="text-align: justify;">Incursiunea în Sevilla a început în Plaza de España( pavilionul naţional al Spaniei la expoziţia ibero-americană din 1929) . Fiecare provincie spaniolă este reprezentată într-o ilustrare ceramică a apogeului său istoric. Întregul pavilion este o capodoperă de mari dimensiuni de artă barocă andaluză .</p> <p align="center"><a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/CORDOBA-5.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-1452" alt="CORDOBA 5" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/CORDOBA-5.jpg" width="486" height="366" /></a></p> <p style="text-align: justify;">A urmat Fabrica de tutun ( Fábrica de Tabacos), acum parte a Universităţii din Sevilla, locul de desfăşurare a acţiunii din opera „Carmen“ de Bizet. Catedrala din Sevilla este a III-a ca mărime din lume, o asociere de stil gotic târziu şi renascentist, cu dimensiuni ce depăşesc puterea omenească . În interiorul Catedralei se află mormântul lui Cristofor Columb . Corul Catedralei este o adevărată operă de artă, cu stranele sale din lemn de mahon adus din Cuba . Marele altar, o ameţitoare operă de artă flamandă, având 2,5 tone de aur, adus din Mexic şi din Peru . A fost nevoie de 35 de ani pentru a-l realiza. Cel mai important tezaur al Catedralei se află în sacristie, aici pot fi văzute picturi de Goya, Murillo şi Zurbaran, potire, relicvarii şi un chivot masiv . Ultima surpriză este Capilla Real care adăposteşte statuia Virgen de los Reyes . Turnul Catedralei – la Giralda, a fost terminat în anul 1198 de către arhitectul Ali de Gomara . Turnul înalt de 98 m e prevăzut cu o rampă ce îi permitea muezinului să urce călare pe cal până sus pentru a chema lumea la rugăciune .</p> <p align="center"><a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/CORDOBA-6.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-1453" alt="CORDOBA 6" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/CORDOBA-6.jpg" width="366" height="486" /></a></p> <p style="text-align: justify;">Imediat în estul Catedralei se găseşte o frumoasă ţesătură de străzi şi piaţete – Bario Santa Cruz . Nu puteam părăsi Sevilla fără să vedem minunatul Reales Alcázares . Situat în apropierea Catedralei şi a Arhivelor Generale ale Indiilor, Real Alcázar reprezintă o zonă emblematică a Sevillei . Intrarea în Alcázar se face prin Poarta Leului (Puerta de León) . un leu încoronat cu o cruce în gheare ne aminteşte că intrăm într-un palat regal .</p> <p align="center"> <a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/CORDOBA-7.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-1454" alt="CORDOBA 7" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/CORDOBA-7.jpg" width="486" height="366" /></a></p> <p style="text-align: justify;">                       Palatul este un monument de artă maură, asociind tehnici maure cu simboluri catolice. Reprezintă exemplul suprem de artă mudejară .</p> <p align="center"> <a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/CORDOBA-8.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-1455" alt="CORDOBA 8" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/CORDOBA-8.jpg" width="366" height="486" /></a></p> <p style="text-align: justify;" align="center"><span style="line-height: 1.5em;">               După ce explorăm palatul cu sălile sale minunat împodobite începem explorarea minunatelor grădini. Jardines del Alcázar , aflate lângă bazinul lui Mercur, sunt locul ideal pentru a te plimba printre parfumurile plantelor aromatice, magnolii şi portocali în sunetul minunat al apei.</span></p> <p align="center">  <a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/CORDOBA-9.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-1456" alt="CORDOBA 9" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/CORDOBA-9.jpg" width="486" height="366" /></a></p> <p style="text-align: justify;">               Triunghiul de aur al Andaluziei este închis de oraşul Granada . Oraşul dansatorilor de flamenco şi al minunatului Palat Alhambra . Din anul 731, Granada a fost condusă de mauri . Din secolele de obscuritate a ieşit la lumină un regat cu splendori, bogăţie şi poezie, condus din 1238 de Dinastia Nazrid . În acest timp, recucerirea creştină îi împingea pe mauri spre sud. Granada a rezistat mai mult decât oricare alt oraş musulman din Spania . În ianuarie 1492, după şase luni de asediu al oraşului, regii catolici Fernando şi Isabela au intrat victorioşi în Granada. Regele- copil Boabdil a fost izgonit în exil împreună cu mama sa şi care, uitându-se ultima dată înapoi către Granada din trecătoarea numită acum El Suspino del Moro, a vărsat o ultimă lacrimă . Se încheiau astfel aproape opt secole de domnie maură în Andaluzia, deşi abia în 1570, odată cu expulzarea maurilor, Granada şi-a pierdut complet creatorii .</p> <p style="text-align: justify;">În Granada puteţi vizita cartierele Albaicin şi Sacromonte, cartierul ţiganilor ce locuiesc în grote. Sacromonte este renumit pentru spectacolele de flamenco ce au loc aici . În aceste cartiere nu se poate ajunge decât pe jos, pentru automobile fiind nevoie de un permis special .</p> <p align="center"><a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/CORDOBA-10.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-1457" alt="CORDOBA 10" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/CORDOBA-10.jpg" width="486" height="366" /></a></p> <p style="text-align: justify;">            Gran Via de Colón este artera principală ce străbate centrul Granadei . Inima oraşului este Plaza de Isabel la Catolica, o piaţetă unde se află statuia reginei Isabel cu Cristofor Columb . Grandioasa Catedrală domină colţul de sud-vest al Granadei . Cea mai importantă parte a sa este timpuria Capilla Real ( Capela Regală) din partea de sud. Pătrunzi în ea prin Lonja ( Bursă) .</p> <p align="center"><a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/CORDOBA-11.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-1458" alt="CORDOBA 11" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/CORDOBA-11.jpg" width="486" height="366" /></a></p> <p style="text-align: justify;">                  Capela Regală a fost comandată de regii catolici pentru a le adăposti mormintele. A fost construită în numai 15 ani şi este în stil goric isabelian . Superbele morminte ale lui Fernando şi Isabela aparţin sculptorului Florentin Domenico Fancelli. De morntul fiicei lor Juana („cea nebună“) şi de al soţului acesteia Felipe („cel frumos“) s-a ocupat Bartolomé Ordoñez . Sicriele de plumb se află în cripta de dedesubt .În muzeul sacristie pot fi văzute sceptrul şi coroana reginei Isabela, sabia lui Fernando şi steaguri purtate în timpul cuceririi Granadei . Cel mai important monument de arhitectură şi artă islamică din Granada este Palatul Alhambra. Nu poţi părăsi Granada fără a merge la un spectacol de flamenco. Flamenco este o formă de cântec, sunet de chitară şi dans care rezumă spiritul complex al Andaluziei.</p> <p align="center"><a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/CORDOBA-12.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-1459" alt="CORDOBA 12" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/CORDOBA-12.jpg" width="486" height="366" /></a></p>              Ritmurile de flamenco şi ecourile maurilor te vor însoţi prin vastele teritorii deschise ale Andaluziei . Sevilla, Cordoba şi Granada reprezintă o sinteză a trecutului când „prăzile “din Lumea Nouă finanţau Andaluzia.

Comenteaza cu Facebook

comentarii