Roma sau Bella Roma, cum le place  italienilor  sa se mandreasca cu cetatea eterna  este capitala Italiei si este considerata, pe buna dreptate unul dintre cele mai frumoase orase din lume. Aflat la doar doua ore de zbor cu avionul de Bucuresti, Roma este orasul in care multe dintre evenimentele mondene importante sunt dezvaluite pentru prima data.  Legenda  spune ca , Roma a fost întemeiată de gemenii Romulus și Remus care fusesera abandonati de mici si crescuti de o lupoaica. Oriunde mergi in Roma nu ai cum sa nu observi legatura puternica dintre trecut si prezent. Drumul la Roma a insemnat pentru mine o intanlire cu istoria si originile noastre, asemenea lui Badea Cârțan , taranul roman care dorind  să vadă cu ochii săi momentele care erau mărturii ale istoriei poporului român  s-a hotărât să plece pe jos la Roma.

Columna lui Traian

Cum ajungi de la aeroport in oras in Roma.

           Roma are doua aeroporturi pe care opereaza companiile aeriene din România.  Unul este Fiumicino (Leonardo da Vinci) un aeroport cu mai multe terminale situat la 33 de km de oras, iar celălalt , Ciampino, este unul low-cost, la doar 15 km sud de Roma.

 De la Fiumicino- Exista un autobuz Terravision care te duce pana la Termini locul unde se intanlesc cele două magistrale de metrou, gara centrală şi principala statie de plecare pentru toate autobuzele din Roma.Un bilet costa 6 euro şi un drum durează aproximativ o oră. Cel mai rapid ajungi în oraş cu trenul Leonardo Express, care conecteaza aeroportul cu principala gara feroviara a Romei, Termini iar pretul unui bilet este de 14 euro. Pentru cei care au bagaje voluminoase sau apreciază mai mult confortul, pot ajunge in oras si cu un taxi. Pretul unei călătorii este fix pentru toate taxi-urile care operează pe aeroport şi este de 48 de Euro.

De la Ciampino: Poti sa iei autobuzele ATTRAL care te duc fie la prima statie de metro Anagnina fie direct la gara Termini. Autobuzul spre Anagnina costa 1,20 euro, iar cel spre Termini – 5 euro. De asemenea autobuzele Terravision  va pot duce la statia Termini iar un bilet costă 3,9 euro.Biletele se cumpara de la un chiosc din zona de sosiri a aeroportului.

         Cum calatoresti prin Roma

         Cel mai simplu de calatorit prin Roma este cu metro-ul. Un bilet costă 1,5 euro pentru o călătorie sau 6 euro o cartelă valabilă o zi ( atentie, o zi nu inseamna 24 de ore ci pana la sfarsitul zilei cand s-a facut validarea). Metroul este deschis de luni pana joi intre orele 05:30 si 23:30, iar vinerea si sambata pana la 01:30.In fiecare noapte circula autobuze la interval de 30 de minute din principalele piete si obiective turistice catre cartierele de la periferie. Recomandarea mea pentru un sejur la Roma este cardul “Roma Pass”  care costă 34 de euro si este valabil 3 zile din momentul validării. Cardul vine insoţit de o hartă turistică şi un ghid cu  informaţii despre principalele obiective turistice si programul de functionare al acestora. Cu acest card puteţi călători gratuit pe toate mijloacele de transport public din Roma, va ofera gratuitate la primele doua obiective turistice vizitate si  prioritate de acces fata de ceilalti vizitatori. De exemplu, pentru a intra la Colosseum un bilet costă 12 Euro şi este posibil  sa asteptati la cozi aproximativ o oră pentru a vizita acest obiectiv. Cu acest card aveţi prioritate de acces evitând astfel  timpii de asteptare, aglomeraţia şi în plus intrarea poate fi  gratuită. Un alt obiectiv la care puteţi avea  acces gratuit cu acest card este Castelul Sant’Angelo  (un bilet costă 10 euro) . O altă modalitate de a calatori prin Roma este prin intermediul autobuzului turistic. Există 7 companii care oferă servicii de hop on –hop off. Din punctual meu de vedere Cristiana Tour a fost cea mai bună soluţie. Din cate am inteles este o firma care este administrată de către papalitate şi pentru 3 zile un bilet costă doar 15 euro ( pentru a fi identificate mai usor sunt de culoare galbena). Există două rute. Prima are 12 opriri la principalele atractii turistice (din zona centrala), iar cea de-a doua vă prezintă şi alte obiective sau zone mai putin accesibile turistilor (zona de la perifierie). Cea de a doua rută este disponibilă numai în sezonul estival. La urcare vi se pune la dipozitie un ghid audio, o harta cu obiectivele turistice şi cateva trasee pentru mersul pe jos.

       Cele mai interesante obiective turistice

      1. Muzeul Vatican şi Basilica San. Pietro – Pentru a vizita acest minunat loc in liniste, rezerva-ti o zi intreaga. Din pacate, cozile de la Muzeul Vaticanului sunt kilometrice. Un bilet de intrare  este 16 euro şi pentru a evita asteptarea puteti sa  cumparati biletul online. Costă cu 4 euro mai mult. Dacă sunteţi un grup format din 7 -8 persoane vă recomand să negociaţi cu firmele care se ocupă cu organizarea accesului pentru grupuri, pe care le întînliţi la tot pasul în jurul Vaticanului. Ei îti facilitează accesul rapid în muzeu fără a mai astepta la rând şi îti pun la dispoziţie un ghid care îţi va explica istoria acestui muzeu, al doilea ca mărime din lume. Noi am fost 7 persoane şi am negociat 30 de euro pentru fiecare persoană. În plus îţi facilitează accesul şi în  Basilica di San Pietro fără a mai părăsi cladire şi a astepta la altă coadă interminabilă. Basilica di San Pietro a fost construită de către Imparatul Constantin, primul imparat crestin al Romei pe dealul Vaticanului în locul  in care Sfantul Petru, apostolul care a a adus creştinismul la Roma , a fost ingropat in anul 64 d. Ch. Nu uita  sa te urci pe acoperisul catedralei pentru o priveliste minunată.

Basilica san PietroBasilica san Pietro

2.  Coloseumul– Cunoscut initial sub numele de Amfiteatrul Flavian, dupa numele familiei imparatului Vespasian, sub a carui domnie incepuse constructia, Coloseumul din Roma este probabil cea mai impresionanta cladire a Imperiului Roman, vizitata anual de sute de mii de turisti. Imparatul Vespasian, fondatorul dinastiei Flavian, a inceput constructia Coloseumului in anul 72 d.c, iar dupa sapte ani de munca intensa, constructia nu atinsese mai mult de trei sferturi din inaltimea stabilita a amfiteatrului. Insa, dupa doar un an, cladirea era terminata si inaugurata de catre Titus, fiul si urmasul la tron al lui Vespasian. Festivitatile de inaugurare au durat o suta de zile. Pentru inceput, Coloseumul a servit pentru luptele intre fiare, apoi a venit randul oamenilor sa lupte cu animalele, urmati de gladiatorii care se infruntau intre ei pe viata si pe moarte. In prezent, monumentul este unul dintre cele mai vechi repere istorice si reprezinta o carte deschisa pentru orice turist.

3. Castelul Sant’Angelo  a fost inițial conceput ca mausoleu pentru împăratul Hadrian. Constructia a inceput in anul 123 d.Ch. si a fost terminata in anul 139 A.D., in timpul domniei sucesorului lui Hadrian, Antoninus Pius.Acesta  a primit denumirea de azi în anul 590 când a bântuit epidemia de pestă în Roma. După legendă, papei Grigore cel Mare i-a apărut aici arhanghelul Mihail care a ordonat prin introducerea sabiei în teacă, sfârșitul epidemiei, sabie care simboliza mânia atotputernicului. Castelul este legat de Basilica San Pietro printr-un coridor, numit Passetto, folosit uneori de Papi in caz de pericol. Passeto joaca un rol foarte important in romanul Ingeri si Demoni al lui Dan Brown. Castelul a fost folosit în timp si ca inchisoare, unde se faceau execuţii iar Podul San Angelo care conduce la Castel a fost locul unde erau expuşi  cei executati. Un bilet de intrare costă 10 euro.

Castelul San Angelo

 4. Time Elevator – Este situat pe strada Via di SS. Apostoli nr. 20 (lângă piata Venezia). Aici puteţi vedea timp de o oră ”Istoria Romei” asa cum nu ati mai vazut- o sau auzit-o până acum. Datorită unui  ecran panoramic şi unui simulator de zbor veţi fi plimbaţi în timp prin istoria de 2750 de ani a Romei într-un mod foarte plăcut.Veti afla cum a fost formată Roma care au fost cei mai importanţi conducători sau care au fost oamenii care au marcat istoria acestui oraş (Iulius Cezar, Imparatul Constantin, Nero, Michelangelo, Garibaldi, Musolini, Papalitatea, etc ).  Fiecare dintre aceştia vor încerca să vă convingă ca el a fost cel mai important om din Roma.

 5. Monumentul Vittorio Emanuel II –  a fost inaugurat în anul 1927 de către Mussolini şi este un tribut dedicat lui Vittorio Emanuel II, primul rege al Italiei. dar şi muzeu care celebrează unificarea Italiei. Monumentul este  unul foarte controversat si este poreclit de către romani Tortul de nunta sau Maşina de scris, mai ales datorită formei acestuia. A fost construit din marmură albă în contrast cu marmura travestină de la monumetele antice din zonă.

Vittorio Emanuel II

6.Panteonul –  a fost  comandată de Marcus Agrippa  pentru a celebra victoria acestuia împotriva persanilor, și reconstruită de împăratul Adrian. A  fost construită inițial ca templu pentru cele șapte zeități guvernatoare ale celor șapte planete în statul religios al Romei Antice, din secolul al VII-lea fiind transformată într-o biserică creștină. Este cea mai bine conservată clădire romană și cea mai importantă clădire veche din lume cu acoperișul original intact. Deși identitatea arhitectului rămâne incertă, mulți o atribuie lui Apolodor din Damasc. Până în secolul al XX-lea, Panteonul a fost cea mai mare construcție din beton existentă în lume.

PantheonulPantheonul

7.Fontana di Trevi – este cea mai cunoscută și probabil cea mai frumoasa fântână arteziană din Roma. Acest monument impresionant domină micuța piața Trevi situată in cartierul Quirinale. Figura centrală a fântânii Trevi este Neptun, zeul mării, care se află într-un car de luptă ce are forma unei scoici, tras de doi căluți de mare. Unul dintre cai este nărăvaș iar celălalt este calm și supus. Aceștia simbolizează dispoziția fluctuantă a mării. La stânga lui Neptun se găsește o statuie ce reprezintă abundența, iar cea din dreapta reprezintă sănătatea perfectă.  Legenda spune că cel ce aruncă o monedă în apa se va întoarce la Roma. Aceasta moneda trebuie aruncată peste umăr cu spatele la fântână.Fontana di Trevi

               Fontana di Trevi

Pentru cei care nu vor să viziteze obiective turistice, pietele Romei sunt adevărate capodopere arhitecturale Piazza Navona este un exemplu de arhitectură barocă romană. În centru acesteia stă celebra sculptură Fântâna celor patru râuri aparţinând lui Lorenzo Bernini. Piazza di Spagna este unul dintre cele mai populare locuri din Roma si in acelasi timp unul dintre cele mai  aglomerate.Prezenţa în acelaşi loc a treptelor  spaniole, un obelisc si o biserica atrage o multime de fotografi si turisti. Piazza Venezia este dominată de Monumentul lui Vittorio Emanuel II iar Piazza del Populo te uimeşte prin măreţia sa.

Fântâna celor patru râuri de Lorenzo Bernini

            Mancare si butură

             Bucataria italiana este recunoscută şi apreciată in lume mai ales datorită sortimentelor de pizza şi paste. Sortimentele de pizza sunt foarte numeroase şi le întânleşti la orice restaurant italian. Pastele deseori sunt făcute din tăiţei de casă şi sunt foarte gustoase. Merită să le încerci deoarece vei constata că sunt diferite de cele pe care le întânlesti pe la noi. Dintre soiurile de vin, am ales  Pinot Grigio. Puternic aromat si cu o aroma citrica, usor fructata, vinul  pot fi combinat cu mancarea usoara italiana. Orice masă în Roma se termină cu un desert şi un expresso. Este foarte greu  să rezişti sa nu comanzi un desert de tiramisu  sau îngheţată. Pretul pentru o portie de paste este de 8-12 euro, o sticla de vin 15-26 euro iar pizza intre 6-18 euro.

          Locuri de distractie

      Vara turistii obisnuiesc  sa petreaca seara la terasele din zona Campo di Fiori sau Piazza Navona.  Noi am descoperit in zona Termini un cartier studentesc numit San Lorenzo cu multe cafenele si baruri in care lumea petrece ascultand Karaoke sau stau in fata barurilor savarand dintr-o tigara. Preturile sunt la jumatate fata de zona turistica iar distractia este garantata.

club in SAN LORENZO     

            Din punctul meu de vedere Roma este cel mai frumos oras si are cele mai multe si mai importante obiective turistice. Un loc plin de istorie si grandoare pe care trebuie sa- l vezi neaparat. Este pe de-o parte romantic şi aventuros iar pe de alta parte melancolic şi tumultos. Daca iţi place sa calatoreşti şi vrei sa vezi lumea acesta este locul de început. Astfel vei avea tot timpul un etalon dupa care sa te ghidezi atunci cand vrei sa evaluezi o destinaţie turistica.

Intanlire cu istoria, la Romahttp://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/Colosseum-Noaptea.jpghttp://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/Colosseum-Noaptea.jpg Claudiu Boncea Jurnale
         Roma sau Bella Roma, cum le place  italienilor  sa se mandreasca cu cetatea eterna  este capitala Italiei si este considerata, pe buna dreptate unul dintre cele mai frumoase orase din lume. Aflat la doar doua ore de zbor cu avionul de Bucuresti, Roma este orasul in care multe dintre...
<p style="text-align: justify;">         Roma sau Bella Roma, cum le place  italienilor  sa se mandreasca cu<strong> cetatea eterna </strong> este capitala <span style="text-decoration: underline;">Italiei </span>si este considerata, pe buna dreptate unul dintre cele mai frumoase orase din lume. Aflat la doar doua ore de zbor cu avionul de Bucuresti, Roma este orasul in care multe dintre evenimentele mondene importante sunt dezvaluite pentru prima data.  Legenda  spune ca , Roma a fost întemeiată de gemenii Romulus și Remus care fusesera abandonati de mici si crescuti de o lupoaica. Oriunde mergi in Roma nu ai cum sa nu observi legatura puternica dintre trecut si prezent. Drumul la Roma a insemnat pentru mine o intanlire cu istoria si originile noastre, asemenea lui Badea Cârțan , taranul roman care dorind  să vadă cu ochii săi momentele care erau mărturii ale istoriei poporului român  s-a hotărât să plece pe jos la Roma.</p> <a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/Columna-lui-Traian.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-1045" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/Columna-lui-Traian.jpg" alt="Columna lui Traian" width="309" height="412" /></a> <b style="line-height: 1.5em;">Cum ajungi de la aeroport in oras in Roma.</b> <p style="text-align: justify;">           Roma are doua aeroporturi pe care opereaza companiile aeriene din România.  Unul este Fiumicino (Leonardo da Vinci) un aeroport cu mai multe terminale situat la 33 de km de oras, iar celălalt , Ciampino, este unul low-cost, la doar 15 km sud de Roma.</p> <p style="text-align: justify;"> <span style="text-decoration: underline;">De la Fiumicino- </span>Exista un autobuz Terravision care te duce pana la Termini locul unde se intanlesc cele două magistrale de metrou, gara centrală şi principala statie de plecare pentru toate autobuzele din Roma.Un bilet costa 6 euro şi un drum durează aproximativ o oră. Cel mai rapid ajungi în oraş cu trenul Leonardo Express, care conecteaza aeroportul cu principala gara feroviara a Romei, Termini iar pretul unui bilet este de 14 euro. Pentru cei care au bagaje voluminoase sau apreciază mai mult confortul, pot ajunge in oras si cu un taxi. Pretul unei călătorii este fix pentru toate taxi-urile care operează pe aeroport şi este de 48 de Euro.</p> <p style="text-align: justify;"><span style="text-decoration: underline;">De la Ciampino</span>: Poti sa iei autobuzele ATTRAL care te duc fie la prima statie de metro Anagnina fie direct la gara Termini. Autobuzul spre Anagnina costa 1,20 euro, iar cel spre Termini – 5 euro. De asemenea autobuzele Terravision  va pot duce la statia Termini iar un bilet costă 3,9 euro.Biletele se cumpara de la un chiosc din zona de sosiri a aeroportului.</p> <p style="text-align: justify;"><b>         Cum calatoresti prin Roma</b></p> <p style="text-align: justify;">         Cel mai simplu de calatorit prin Roma este cu metro-ul. Un bilet costă 1,5 euro pentru o călătorie sau 6 euro o cartelă valabilă o zi ( atentie, o zi nu inseamna 24 de ore ci pana la sfarsitul zilei cand s-a facut validarea). Metroul este deschis de luni pana joi intre orele 05:30 si 23:30, iar vinerea si sambata pana la 01:30.In fiecare noapte circula autobuze la interval de 30 de minute din principalele piete si obiective turistice catre cartierele de la periferie. Recomandarea mea pentru un sejur la Roma este cardul “Roma Pass”  care costă 34 de euro si este valabil 3 zile din momentul validării. Cardul vine insoţit de o hartă turistică şi un ghid cu  informaţii despre principalele obiective turistice si programul de functionare al acestora. Cu acest card puteţi călători gratuit pe toate mijloacele de transport public din Roma, va ofera gratuitate la primele doua obiective turistice vizitate si  prioritate de acces fata de ceilalti vizitatori. De exemplu, pentru a intra la Colosseum un bilet costă 12 Euro şi este posibil  sa asteptati la cozi aproximativ o oră pentru a vizita acest obiectiv. Cu acest card aveţi prioritate de acces evitând astfel  timpii de asteptare, aglomeraţia şi în plus intrarea poate fi  gratuită. Un alt obiectiv la care puteţi avea  acces gratuit cu acest card este Castelul Sant’Angelo  (un bilet costă 10 euro) . O altă modalitate de a calatori prin Roma este prin intermediul autobuzului turistic. Există 7 companii care oferă servicii de hop on –hop off. Din punctual meu de vedere Cristiana Tour a fost cea mai bună soluţie. Din cate am inteles este o firma care este administrată de către papalitate şi pentru 3 zile un bilet costă doar 15 euro ( pentru a fi identificate mai usor sunt de culoare galbena). Există două rute. Prima are 12 opriri la principalele atractii turistice (din zona centrala), iar cea de-a doua vă prezintă şi alte obiective sau zone mai putin accesibile turistilor (zona de la perifierie). Cea de a doua rută este disponibilă numai în sezonul estival. La urcare vi se pune la dipozitie un ghid audio, o harta cu obiectivele turistice şi cateva trasee pentru mersul pe jos.</p> <p style="text-align: justify;"><b>       Cele mai interesante obiective turistice</b></p> <p style="text-align: justify;"><b>      1. </b><b>Muzeul Vatican </b><b>şi Basilica San. Pietro -</b> Pentru a vizita acest minunat loc in liniste, rezerva-ti o zi intreaga. Din pacate, cozile de la Muzeul Vaticanului sunt kilometrice. Un bilet de intrare  este 16 euro şi pentru a evita asteptarea puteti sa  cumparati biletul online. Costă cu 4 euro mai mult. Dacă sunteţi un grup format din 7 -8 persoane vă recomand să negociaţi cu firmele care se ocupă cu organizarea accesului pentru grupuri, pe care le întînliţi la tot pasul în jurul Vaticanului. Ei îti facilitează accesul rapid în muzeu fără a mai astepta la rând şi îti pun la dispoziţie un ghid care îţi va explica istoria acestui muzeu, al doilea ca mărime din lume. Noi am fost 7 persoane şi am negociat 30 de euro pentru fiecare persoană. În plus îţi facilitează accesul şi în  Basilica di San Pietro fără a mai părăsi cladire şi a astepta la altă coadă interminabilă. <b>Basilica di San Pietro </b>a fost construită de către Imparatul Constantin, primul imparat crestin al Romei pe dealul Vaticanului în locul  in care Sfantul Petru, apostolul care a a adus creştinismul la Roma , a fost ingropat in anul 64 d. Ch. Nu uita  sa te urci pe acoperisul catedralei pentru o priveliste minunată.</p> <p style="text-align: justify;"><a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/Basilica-san-Pietro.jpg"><img class="alignnone size-medium wp-image-1041" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/Basilica-san-Pietro.jpg" alt="Basilica san Pietro" width="1" height="1" /></a><a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/Basilica-san-Pietro.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-1059" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/Basilica-san-Pietro.jpg" alt="Basilica san Pietro" width="600" height="450" /></a></p> <p style="text-align: justify;"><b>2.</b><b> </b> <b>Coloseumul</b>– Cunoscut initial sub numele de Amfiteatrul Flavian, dupa numele familiei imparatului Vespasian, sub a carui domnie incepuse constructia, Coloseumul din Roma este probabil cea mai impresionanta cladire a Imperiului Roman, vizitata anual de sute de mii de turisti. Imparatul Vespasian, fondatorul dinastiei Flavian, a inceput constructia Coloseumului in anul 72 d.c, iar dupa sapte ani de munca intensa, constructia nu atinsese mai mult de trei sferturi din inaltimea stabilita a amfiteatrului. Insa, dupa doar un an, cladirea era terminata si inaugurata de catre Titus, fiul si urmasul la tron al lui Vespasian. Festivitatile de inaugurare au durat o suta de zile. Pentru inceput, Coloseumul a servit pentru luptele intre fiare, apoi a venit randul oamenilor sa lupte cu animalele, urmati de gladiatorii care se infruntau intre ei pe viata si pe moarte. In prezent, monumentul este unul dintre cele mai vechi repere istorice si reprezinta o carte deschisa pentru orice turist.<b></b></p> <p style="text-align: justify;"><b>3. </b><b>Castelul Sant'Angelo</b>  a fost inițial conceput ca mausoleu pentru împăratul Hadrian. Constructia a inceput in anul 123 d.Ch. si a fost terminata in anul 139 A.D., in timpul domniei sucesorului lui Hadrian, Antoninus Pius.Acesta  a primit denumirea de azi în anul 590 când a bântuit epidemia de pestă în Roma. După legendă, papei Grigore cel Mare i-a apărut aici arhanghelul Mihai<a title="Arhanghelul Mihail" href="http://ro.wikipedia.org/wiki/Arhanghelul_Mihail">l</a> care a ordonat prin introducerea sabiei în teacă, sfârșitul epidemiei, sabie care simboliza mânia atotputernicului. Castelul este legat de <b>Basilica San Pietro </b>printr-un <b>coridor</b>, numit <b>Passetto</b>, folosit uneori de Papi in caz de pericol. Passeto joaca un rol foarte important in romanul <b>Ingeri si Demoni </b>al lui <b>Dan Brown</b>. Castelul a fost folosit în timp si ca inchisoare, unde se faceau execuţii iar <b>Podul San Angelo </b>care conduce la Castel a fost locul unde erau expuşi  cei executati. Un bilet de intrare costă 10 euro.</p> <p style="text-align: justify;"><a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/Castelul-San-Angelo.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-1061" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/Castelul-San-Angelo.jpg" alt="Castelul San Angelo" width="600" height="450" /></a></p> <p style="text-align: justify;"> <b>4</b>. <strong>Time Elevator</strong> – Este situat pe strada Via di SS. Apostoli nr. 20 (lângă piata Venezia). Aici puteţi vedea timp de o oră ”Istoria Romei” asa cum nu ati mai vazut- o sau auzit-o până acum. Datorită unui  ecran panoramic şi unui simulator de zbor veţi fi plimbaţi în timp prin istoria de 2750 de ani a Romei într-un mod foarte plăcut.Veti afla cum a fost formată Roma care au fost cei mai importanţi conducători sau care au fost oamenii care au marcat istoria acestui oraş (Iulius Cezar, Imparatul Constantin, Nero, Michelangelo, Garibaldi, Musolini, Papalitatea, etc ).  Fiecare dintre aceştia vor încerca să vă convingă ca el a fost cel mai important om din Roma.</p> <p style="text-align: justify;"> 5. <b>Monumentul Vittorio Emanuel II - </b> a fost inaugurat în anul 1927 de către Mussolini şi este un tribut dedicat lui Vittorio Emanuel II, primul rege al Italiei. dar şi muzeu care celebrează unificarea Italiei. Monumentul este  unul foarte controversat si este poreclit de către romani Tortul de nunta sau Maşina de scris, mai ales datorită formei acestuia. A fost construit din marmură albă în contrast cu marmura travestină de la monumetele antice din zonă.</p> <p style="text-align: justify;"><a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/Vittorio-Emanuel-II.jpg"><img class="alignnone size-medium wp-image-1051" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/Vittorio-Emanuel-II-600x364.jpg" alt="Vittorio Emanuel II" width="600" height="364" /></a></p> <p style="text-align: justify;">6.<strong>Panteonul - </strong> a fost  comandată de Marcus Agrippa  pentru a celebra victoria acestuia împotriva persanilor, și reconstruită de împăratul Adrian. A  fost construită inițial ca templu pentru cele șapte zeități guvernatoare ale celor șapte planete în statul religios al Romei Antice, din secolul al VII-lea fiind transformată într-o biserică creștină. Este cea mai bine conservată clădire romană și cea mai importantă clădire veche din lume cu acoperișul original intact. Deși identitatea arhitectului rămâne incertă, mulți o atribuie lui Apolodor din Damasc. Până în secolul al XX-lea, Panteonul a fost cea mai mare construcție din beton existentă în lume.</p> <p style="text-align: justify;"><a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/Pantheonul.jpg"><img class="alignnone size-medium wp-image-1049" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/Pantheonul.jpg" alt="Pantheonul" width="1" height="1" /></a><a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/Pantheonul.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-1065" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/Pantheonul.jpg" alt="Pantheonul" width="600" height="450" /></a></p> <p style="text-align: justify;"><strong>7.Fontana di Trevi</strong> - este cea mai cunoscută și probabil cea mai frumoasa fântână arteziană din Roma. Acest monument impresionant domină micuța piața Trevi situată in cartierul Quirinale. Figura centrală a fântânii Trevi este Neptun, zeul mării, care se află într-un car de luptă ce are forma unei scoici, tras de doi căluți de mare. Unul dintre cai este nărăvaș iar celălalt este calm și supus. Aceștia simbolizează dispoziția fluctuantă a mării. La stânga lui Neptun se găsește o statuie ce reprezintă abundența, iar cea din dreapta reprezintă sănătatea perfectă.  Legenda spune că cel ce aruncă o monedă în apa se va întoarce la Roma. Aceasta moneda trebuie aruncată peste umăr cu spatele la fântână.<a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/Fontana-di-Trevi.jpg"><img class="alignnone size-medium wp-image-1047" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/Fontana-di-Trevi.jpg" alt="Fontana di Trevi" width="1" height="1" /></a></p> <p style="text-align: justify;">               <a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/Fontana-di-Trevi.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-1064" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/Fontana-di-Trevi.jpg" alt="Fontana di Trevi" width="600" height="450" /></a></p> <p style="text-align: justify;">Pentru cei care nu vor să viziteze obiective turistice, pietele Romei sunt adevărate capodopere arhitecturale Piazza Navona este un exemplu de arhitectură barocă romană. În centru acesteia stă celebra sculptură Fântâna celor patru râuri aparţinând lui Lorenzo Bernini. Piazza di Spagna este unul dintre cele mai populare locuri din Roma si in acelasi timp unul dintre cele mai  aglomerate.Prezenţa în acelaşi loc a treptelor  spaniole, un obelisc si o biserica atrage o multime de fotografi si turisti. Piazza Venezia este dominată de Monumentul lui Vittorio Emanuel II iar Piazza del Populo te uimeşte prin măreţia sa.</p> <p style="text-align: justify;"><img class="alignnone size-full wp-image-1063" style="line-height: 1.5em;" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/Fântâna-celor-patru-râuri-de-Lorenzo-Bernini.jpg" alt="Fântâna celor patru râuri de Lorenzo Bernini" width="600" height="450" /></p> <p style="text-align: justify;">            <span style="text-decoration: underline;">Mancare si butură</span></p> <p style="text-align: justify;">             Bucataria italiana este recunoscută şi apreciată in lume mai ales datorită sortimentelor de pizza şi paste. Sortimentele de pizza sunt foarte numeroase şi le întânleşti la orice restaurant italian. Pastele deseori sunt făcute din tăiţei de casă şi sunt foarte gustoase. Merită să le încerci deoarece vei constata că sunt diferite de cele pe care le întânlesti pe la noi. Dintre soiurile de vin, am ales  Pinot Grigio. Puternic aromat si cu o aroma citrica, usor fructata, vinul  pot fi combinat cu mancarea usoara italiana. Orice masă în Roma se termină cu un desert şi un expresso. Este foarte greu  să rezişti sa nu comanzi un desert de tiramisu  sau îngheţată. Pretul pentru o portie de paste este de 8-12 euro, o sticla de vin 15-26 euro iar pizza intre 6-18 euro.</p> <p style="text-align: justify;">         <span style="text-decoration: underline;"> Locuri de distractie</span></p> <p style="text-align: justify;">      Vara turistii obisnuiesc  sa petreaca seara la terasele din zona Campo di Fiori sau Piazza Navona.  Noi am descoperit in zona Termini un cartier studentesc numit San Lorenzo cu multe cafenele si baruri in care lumea petrece ascultand Karaoke sau stau in fata barurilor savarand dintr-o tigara. Preturile sunt la jumatate fata de zona turistica iar distractia este garantata.</p> <p style="text-align: justify;"><span style="line-height: 1.5em;"><a href="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/club-in-SAN-LORENZO.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-1062" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/02/club-in-SAN-LORENZO.jpg" alt="club in SAN LORENZO" width="600" height="450" /></a>     </span></p> <p style="text-align: justify;">            Din punctul meu de vedere Roma este cel mai frumos oras si are cele mai multe si mai importante obiective turistice. Un loc plin de istorie si grandoare pe care trebuie sa- l vezi neaparat. Este pe de-o parte romantic şi aventuros iar pe de alta parte melancolic şi tumultos. Daca iţi place sa calatoreşti şi vrei sa vezi lumea acesta este locul de început. Astfel vei avea tot timpul un etalon dupa care sa te ghidezi atunci cand vrei sa evaluezi o destinaţie turistica.</p>

Comenteaza cu Facebook

comentarii