In asteptarea sarbatorilor de iarna, majoritatea oraselor din Europa organizeaza targuri de Craciun pentru localnici si turisti. De obicei sunt amenajate in piete sau langa obiective turistice importante, incepand cu sfarsitul lunii noiembrie si pana dupa sarbatori. Pentru copii cele mai importante sunt dulciurile si jucariile, in timp ce parintii cauta cadouri pentru cei dragi iar turisti sunt interesati de  suveniruri si obiecte traditionale.

        Traditia pietelor de Craciun in Europa

Primul document care atesta prezenta lor dateaza din 1434, evocand piata din Dresda (Striezelmarkt). Initial au fost  cunoscute sub numele de „pietele Sfantului Nicolae”. In secolul al XVI-lea, in timpul Reformei, pietele de Craciun au fost rebotezate, fiind cunoscute sub numele Christkindlemarkt (Pietele Pruncului Iisus). Un alt targ care dateaza din acea perioada este cel de la Strasbourg (1570).Dupa caderea comunismului aceasta traditie a devenit populara in intreaga Europa.               

Piata de Craciun Viena

1. Viena – in fiecare an inainte de Crăciun, orasul îmbracă haine de sărbătoare şi  sunt deschise numeroase Pieţe de Crăciun. Dintre toate, cea mai cunoscuta este Christkindl, care aminteste de adevaratul spirit religios al Craciunului. Mai gasesti Pieţe de Crăciun in faţa Primăriei şi  la Palatul  Schönbrunn. 

Locuri: Rathausplatz, Rathauspark

Când: 11 noiembrie – 26 decembrie 
Activitătiţi: concerte, spectacole,  cor, teatru de păpuşi,  prajituri specifice de Craciun si punch fierbinte.

 • Atracții turistice: Palatul Schönbrunn, Hofburg, Palatul Belvedere.
 • Itinerar pentru Două Zile: Ziua 1: Palatul Schönbrunn, Opera de Stat din Viena. Ziua 2: Palatul Imperial Hofburg, plimbare în MuseumsQuartier.
 • Mâncare Locală: Wiener Schnitzel, Sachertorte.
 • Restaurante: Steirereck, Figlmüller.

 Piata de Craciun Praga2. Praga– Gazduieste  in fiecare an numeroase targuri de Craciun. Cel mai mare este cel din centrul orasului, piata Wenceslas dar mai gasiti targuri si in piata  centrala din Orasul Vechi, langa Turnul cu Ceas (Astronomical Clock). Aici turistii se pot plimba printre cabanutele colorate ce comercializeaza tot felul de obiecte de artizanat, mancare si bauturi calde. Eu am asistat si la un concert al unor artisti locali pe o scena amenajata aici. Nu ratati celebrul vin din miere (medovina). Cursul valutar fluctueaza foarte mult drept pentru care va sfatuiesc sa schimbati banii in tara. De fapt recomandarea ghidului nostru, a fost sa fim atenti la trei lucruri in Praga: Hotii de buzunare, taximetristii si casele de schimbul valutar.

Loc: Old Town Square, Wenceslas Square

Când: 02 decembrie – 04 ianuarie

Activităţi: colinde, concerte, spectacole pentru întreaga familie, obiecte artizanale, mâncăruri şi băuturi.

 • Atracții turistice: Castelul Praga, Podul Carol, Piața Orașului Vechi.
 • Itinerar pentru Două Zile: Ziua 1: Vizitați Castelul Praga, plimbare prin Mala Strana. Ziua 2: Explorați Orașul Vechi, Ceasul Astronomic.
 • Mâncare Locală: Trdelník, Svíčková.
 • Restaurante: Lokál, Café Imperial.

Piata de Craciun Budapesta3. Budapesta . Piata de Craciun din Budapesta este una dintre preferatele turistilor romani datorita apropierii si a preturilor accesibile. Conform site-ului europeanbest-destinations.com târgul de aici a fost ales cel mai frumos din Europa in anul 2022. Personal am vizitat Budapesta in repetate randuri si marturisesc ca am ramas profund impresionat de capitala vecinilor. Daca alegeti varianta unui city-break aici incercati sa cumparati valuta din tara deoarece mie mi s-a parut foarte prost schimbul valutar la banca sau sa platiti cu cardul, de preferat Revolut.

Loc: Piața Vörösmarty

Când: 17 noiembrie – 31 decembrie

 

 • Atracții turistice: Castelul Buda, Clădirea Parlamentului, Podul cu Lanțuri.
 • Itinerar pentru Două Zile: Ziua 1: Explorați Castelul Buda, Bastionul Pescarilor. Ziua 2: Băi termale, plimbare pe Dunăre.
 • Mâncare Locală: Gulaș, Lángos.
 • Restaurante: Gundel, Menza, Trofea Grill.

Piata de Craciun Frankfurt

4. Frankfurt– Orasul de pe Main gazduieste unul dintre cele mai frumoase targuri de Craciun chiar in fata primariei (Römerberg). Targul atrage anual sute de mii de vizitatori. Aeroportul din Frankfurt este unul dintre cele mai mari din lume si intre doua curse poti vizita cateva din atractiile orasului.O atractie importanta in aceasta perioada este si Piata de Craciun. Poti degusta vin fiert (eu am baut un vin de mere foarte naspa, nu-recomand), dulciuri si omni-prezentii carnati. Autobuzul turistic pleaca de vis-a-vis de primarie asa ca daca aveti timp puteti face si un tur al orasului. Eu atat am reusit sa fac in scurta vizita in Frankfurt. In cazul in care  duceati dorul limbii romane sau al co-nationalilor ai ocazia sa-i intanlesti aici, la tot pasul, vorbind in dulcele grai romanesc.

Locuri: Römerberg, Paulsplatz und Mainkai

Când: 27 noiembrie – 22 decembrie

Activități: ornamente de Crăciun, cadouri, mâncăruri şi băuturi, vin fiert, carusel, concerte şi spectacole.

 • Atracții turistice: St. Paul’s Church, Zeil Shopping Street și The Main Tower.
 • Itinerar pentru Două Zile: Ziua 1: Vizitați Catedrala, explorați Petite France. Ziua 2: Parlamentul European, Parcul de l’Orangerie.
 • Mâncare Locală: Choucroute garnie, Tarte flambée.
 • Restaurante: Maison Kammerzell, Au Pont Corbeau.

Piata de Craciun Strasbourg

 

5. Strasbourg-Capitala Alsaciei găzduieşte una dintre cele mai vechi pieţe de Crăciun din Franţa. Christkindelmärik, a fost organizată pentru prima dată în anul 1570 în piaţa Broglie. În Strasbourg sunt mai multe târguri de Crăciun, cel din piata Broglie şi cel care se desfăşoară lângă catedrala din Strasbourg fiind cele mai impresionante. Aici poti gasi decoratiuni traditionale alsaciene, produse alimentare si de artizanat precum si  vin fiert cu scortisoare si castane coapte. Prin apropierea Catedralei circula un minitrenulet iar pentru copii se organizeaza un patinuar. La o aruncatura de bat, in piata Gutenberg, poti gasi carusele si alte atractii pentru copii.

Când: 24 noiembrie – 24 decembrie

 • Atracții turistice: Catedrala din Strasbourg, Petite France, Parlamentul European.
 • Itinerar pentru Două Zile: Ziua 1: Vizitați Catedrala, explorați Petite France. Ziua 2: Parlamentul European, Parcul de l’Orangerie.
 • Mâncare Locală: Choucroute garnie, Tarte flambée.
 • Restaurante: Maison Kammerzell, Au Pont Corbeau.
Print Friendly, PDF & Email
Cele mai frumoase piețe de Crăciun din Europa, în anul 2023https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/11/Piata-de-Craciun-Baden.jpghttps://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/11/Piata-de-Craciun-Baden-300x300.jpg Claudiu Eugen Recomandarile cititorilor,,,,
          In asteptarea sarbatorilor de iarna, majoritatea oraselor din Europa organizeaza targuri de Craciun pentru localnici si turisti. De obicei sunt amenajate in piete sau langa obiective turistice importante, incepand cu sfarsitul lunii noiembrie si pana dupa sarbatori. Pentru copii cele mai importante sunt dulciurile...
<p style="text-align: justify;">        <span style="font-size: 20px;">  In asteptarea sarbatorilor de iarna, majoritatea oraselor din Europa organizeaza targuri de Craciun pentru localnici si turisti. De obicei sunt amenajate in piete sau langa obiective turistice importante, incepand cu sfarsitul lunii noiembrie si pana dupa sarbatori. Pentru copii cele mai importante sunt dulciurile si jucariile, in timp ce parintii cauta cadouri pentru cei dragi iar turisti sunt interesati de  suveniruri si obiecte traditionale.</span></p> <p style="text-align: justify;"><span style="font-size: 20px;">        <strong><span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #ff0000; text-decoration: underline;">Traditia pietelor de Craciun in Europa</span> </span></strong></span></p> <p style="text-align: justify;"><span style="font-size: 20px;">Primul document care atesta prezenta lor dateaza din 1434, evocand piata din Dresda (Striezelmarkt). Initial au fost  cunoscute sub numele de "pietele Sfantului Nicolae". In secolul al XVI-lea, in timpul Reformei, pietele de Craciun au fost rebotezate, fiind cunoscute sub numele Christkindlemarkt (Pietele Pruncului Iisus). Un alt targ care dateaza din acea perioada este cel de la <a href="https://jurnaldecalatorie.eu/index.php/in-inima-europei-la-strasbourg/">Strasbourg</a> (1570).</span><span style="font-size: 20px;">Dupa caderea comunismului aceasta traditie a devenit populara in intreaga Europa.</span>               </p> <p style="text-align: center;"><a href="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/11/Piata-de-Craciun-Viena.jpg"><img class=" wp-image-2453 alignleft" src="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/11/Piata-de-Craciun-Viena.jpg" alt="Piata de Craciun Viena" width="428" height="359" /></a></p> <p style="text-align: justify;"><span style="font-size: 20px;">1. <span style="color: #ff0000;"><a href="https://jurnaldecalatorie.eu/index.php/viena-orasul-imperial-al-valsului">Viena</a></span> - in fiecare an inainte de Crăciun, orasul îmbracă haine de sărbătoare şi  sunt deschise numeroase Pieţe de Crăciun. Dintre toate, cea mai cunoscuta este Christkindl, care aminteste de adevaratul spirit religios al Craciunului. Mai gasesti Pieţe de Crăciun in faţa Primăriei şi  la Palatul  Schönbrunn. </span></p> <p style="text-align: justify;"><span style="font-size: 20px;">Locuri: Rathausplatz, Rathauspark</span></p> <p><span style="font-size: 20px;">Când: 11 noiembrie - 26 decembrie <br /> Activitătiţi: concerte, spectacole,  cor, teatru de păpuşi,  prajituri specifice de Craciun si punch fierbinte.</span></p> <ul> <li><span style="font-size: 20px;"><strong>Atracții turistice</strong>: Palatul Schönbrunn, Hofburg, Palatul Belvedere.</span></li> <li><span style="font-size: 20px;"><strong>Itinerar pentru Două Zile</strong>: Ziua 1: Palatul Schönbrunn, Opera de Stat din Viena. Ziua 2: Palatul Imperial Hofburg, plimbare în MuseumsQuartier.</span></li> <li><span style="font-size: 20px;"><strong>Mâncare Locală</strong>: Wiener Schnitzel, Sachertorte.</span></li> <li><span style="font-size: 20px;"><strong>Restaurante</strong>: Steirereck, Figlmüller.</span></li> </ul> <p style="text-align: justify;"><span style="font-size: 20px;"> <a href="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/11/Piata-de-Craciun-Praga.jpg"><img class=" wp-image-2451 alignright" src="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/11/Piata-de-Craciun-Praga.jpg" alt="Piata de Craciun Praga" width="401" height="301" /></a>2. <span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #ff0000; text-decoration: underline;">Praga</span></span>- Gazduieste  in fiecare an numeroase <span style="color: #000000;">targuri </span>de Craciun. Cel mai mare este cel din centrul orasului, piata Wenceslas dar mai gasiti targuri si in piata  centrala din Orasul Vechi, langa Turnul cu Ceas (Astronomical Clock). Aici turistii se pot plimba printre cabanutele colorate ce comercializeaza tot felul de obiecte de artizanat, mancare si bauturi calde. Eu am asistat si la un concert al unor artisti locali pe o scena amenajata aici. Nu ratati celebrul vin din miere (medovina). Cursul valutar fluctueaza foarte mult drept pentru care va sfatuiesc sa schimbati banii in tara. De fapt recomandarea ghidului nostru, a fost sa fim atenti la trei lucruri in <a href="https://jurnaldecalatorie.eu/index.php/praga-capitala-internationala-a-berii" target="_blank" rel="noopener">Praga</a>: Hotii de buzunare, taximetristii si casele de schimbul valutar.</span></p> <p><span style="font-size: 20px;">Loc: Old Town Square, Wenceslas Square</span></p> <p><span style="font-size: 20px;">Când: 02 decembrie – 04 ianuarie</span></p> <p><span style="font-size: 20px;">Activităţi: colinde, concerte, spectacole pentru întreaga familie, obiecte artizanale, mâncăruri şi băuturi.</span></p> <ul> <li><span style="font-size: 20px;"><strong>Atracții turistice</strong>: Castelul Praga, Podul Carol, Piața Orașului Vechi.</span></li> <li><span style="font-size: 20px;"><strong>Itinerar pentru Două Zile</strong>: Ziua 1: Vizitați Castelul Praga, plimbare prin Mala Strana. Ziua 2: Explorați Orașul Vechi, Ceasul Astronomic.</span></li> <li><span style="font-size: 20px;"><strong>Mâncare Locală</strong>: Trdelník, Svíčková.</span></li> <li><span style="font-size: 20px;"><strong>Restaurante</strong>: Lokál, Café Imperial.</span></li> </ul> <p style="text-align: justify;"><span style="font-size: 20px;"><a href="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/11/Piata-de-Craciun-Budapesta.jpg"><img class=" wp-image-2449 alignleft" src="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/11/Piata-de-Craciun-Budapesta.jpg" alt="Piata de Craciun Budapesta" width="464" height="304" /></a></span><span style="font-size: 20px;">3.<span style="color: #ff0000;"><span style="text-decoration: underline;"> Budapesta</span>-</span> . Piata de Craciun din Budapesta este una dintre preferatele turistilor romani datorita apropierii si a preturilor accesibile. Conform site-ului <a href="https://www.europeanbestdestinations.com/christmas-markets/" target="_blank" rel="noopener">europeanbest-destinations.com</a> târgul de aici a fost ales cel mai frumos din Europa in anul 2022. Personal am vizitat <a href="https://jurnaldecalatorie.eu/fantezie-si-culoare-la-budapesta/">Budapesta</a> in repetate randuri si marturisesc ca am ramas profund impresionat de capitala vecinilor. Daca alegeti varianta unui city-break aici incercati sa cumparati valuta din tara deoarece mie mi s-a parut foarte prost schimbul valutar la banca sau sa platiti cu cardul, de preferat Revolut.</span></p> <p><span style="font-size: 20px;">Loc: Piața Vörösmarty</span></p> <p><span style="font-size: 20px;">Când: 17 noiembrie – 31 decembrie</span></p> <p> </p> <ul> <li><span style="font-size: 20px;"><strong>Atracții turistice</strong>: Castelul Buda, Clădirea Parlamentului, Podul cu Lanțuri.</span></li> <li><span style="font-size: 20px;"><strong>Itinerar pentru Două Zile</strong>: Ziua 1: Explorați Castelul Buda, Bastionul Pescarilor. Ziua 2: Băi termale, plimbare pe Dunăre.</span></li> <li><span style="font-size: 20px;"><strong>Mâncare Locală</strong>: Gulaș, Lángos.</span></li> <li><span style="font-size: 20px;"><strong>Restaurante</strong>: Gundel, Menza, Trofea Grill.</span></li> </ul> <h3><span style="font-size: 20px;"><a href="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/11/Piata-de-Craciun-Frankfurt.jpg"><img class=" wp-image-2450 alignright" src="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/11/Piata-de-Craciun-Frankfurt.jpg" alt="Piata de Craciun Frankfurt" width="331" height="497" /></a></span></h3> <p style="text-align: justify;"><span style="font-size: 20px;">4. <span style="text-decoration: underline; color: #ff0000;">Frankfurt</span>- Orasul de pe Main gazduieste unul dintre cele mai frumoase targuri de Craciun chiar in fata primariei (Römerberg). Targul atrage anual sute de mii de vizitatori. Aeroportul din Frankfurt este unul dintre cele mai mari din lume si intre doua curse poti vizita cateva din atractiile orasului.O atractie importanta in aceasta perioada este si Piata de Craciun. Poti degusta vin fiert (eu am baut un vin de mere foarte naspa, nu-recomand), dulciuri si omni-prezentii carnati. Autobuzul turistic pleaca de vis-a-vis de primarie asa ca daca aveti timp puteti face si un tur al orasului. Eu atat am reusit sa fac in scurta vizita in Frankfurt. In cazul in care  duceati dorul limbii romane sau al co-nationalilor ai ocazia sa-i intanlesti aici, la tot pasul, vorbind in dulcele grai romanesc.</span></p> <p><span style="font-size: 20px;">Locuri: Römerberg, Paulsplatz und Mainkai</span></p> <p><span style="font-size: 20px;">Când: 27 noiembrie – 22 decembrie</span></p> <p><span style="font-size: 20px;">Activități: ornamente de Crăciun, cadouri, mâncăruri şi băuturi, vin fiert, carusel, concerte şi spectacole.</span></p> <ul> <li style="text-align: left;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Atracții turistice</strong>: St. Paul's Church, Zeil Shopping Street și The Main Tower.</span></li> <li><span style="font-size: 20px;"><strong>Itinerar pentru Două Zile</strong>: Ziua 1: Vizitați Catedrala, explorați Petite France. Ziua 2: Parlamentul European, Parcul de l'Orangerie.</span></li> <li><span style="font-size: 20px;"><strong>Mâncare Locală</strong>: Choucroute garnie, Tarte flambée.</span></li> <li><span style="font-size: 20px;"><strong>Restaurante</strong>: Maison Kammerzell, Au Pont Corbeau.</span></li> </ul> <p style="text-align: center;"><span style="font-size: 20px;"><a href="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/11/Piata-de-Craciun-Strasbourg.jpg"><img class=" wp-image-2452 alignleft" src="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/11/Piata-de-Craciun-Strasbourg.jpg" alt="Piata de Craciun Strasbourg" width="389" height="291" /></a></span></p> <p> </p> <p style="text-align: justify;"><span style="font-size: 20px;">5. <span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #ff0000; text-decoration: underline;">Strasbourg</span></span>-Capitala <strong>Alsaciei</strong> găzduieşte una dintre cele mai vechi pieţe de Crăciun din Franţa. <strong>Christkindelmärik</strong>, a fost organizată pentru prima dată în anul 1570 în piaţa Broglie. În Strasbourg sunt mai multe târguri de Crăciun, cel din piata Broglie şi cel care se desfăşoară lângă catedrala din Strasbourg fiind cele mai impresionante. Aici poti gasi decoratiuni traditionale alsaciene, produse alimentare si de artizanat precum si  vin fiert cu scortisoare si castane coapte. Prin apropierea Catedralei circula un minitrenulet iar pentru copii se organizeaza un patinuar. La o aruncatura de bat, in piata Gutenberg, poti gasi carusele si alte atractii pentru copii.</span></p> <p><span style="font-size: 20px;">Când: 24 noiembrie – 24 decembrie</span></p> <ul> <li style="text-align: left;"><span style="font-size: 20px;"><strong>Atracții turistice</strong>: Catedrala din Strasbourg, Petite France, Parlamentul European.</span></li> <li><span style="font-size: 20px;"><strong>Itinerar pentru Două Zile</strong>: Ziua 1: Vizitați Catedrala, explorați Petite France. Ziua 2: Parlamentul European, Parcul de l'Orangerie.</span></li> <li><span style="font-size: 20px;"><strong>Mâncare Locală</strong>: Choucroute garnie, Tarte flambée.</span></li> <li><span style="font-size: 20px;"><strong>Restaurante</strong>: Maison Kammerzell, Au Pont Corbeau.</span></li> </ul>

Advertisements