Prezentându-se ca un obstacol în calea multor popoare care doreau să invadeze Europa, orașul a fost distrus în istoria sa de peste 40 de ori. Poate cea mai importantă bătălie a creștinătății împotriva islamului s-a dat la Belgrad, în anul 1456, când armata creștină condusă de Iancu de Hunedoara a înfrânt armata otomană. În cinstea acelei bătălii Papa Callixtus a ordonat ca în fiecare zi, la ora 13.00, toate bisericile catolice să tragă clopotele. Obiceiul se mai păstrează și astăzi iar Iancu de Hunedoara și- a câștigat definitiv locul în istorie, fiind înmormântat aproape de locul victoriei, la Zemun.

De la aeroportul Nikola Tesla puteți să ajungeți în centrul orașului cu autobuzul A1 (aprox. 30-40 min.) iar costul unui bilet este de 300 dinari (RSD). Alte opțiuni pentru transport sunt taxi-ul și CarGo o aplicație similară cu Uber-ul (costă:2000-3000 RDS în funcție de trafic). Orașul este foarte aglomerat, în special între orele 8-9 dimineața și după ora 15.00.

Moneda oficială este dinarul (RSD), cu o rată de schimb de aprox. (118 RSD pentru 1 Euro). Găsiți multe case de schimb în oraș (de evitat băncile din cauza ratei de schimb mai puțin favorabile) dar în același timp puteți găsi case de schimb care vând dinari și în București. De asemenea puteți folosi cardul de credit, dar cea mai bună opțiune dintre toate este cardul Revolut.

Multă lume vizitează orașul în scop de afaceri sau pentru faptul că prețurile de aici nu sunt la fel de ridicate ca cele din marile orașe europene dar un lucru este sigur, orașul abundă în locuri istorice, cafenele cu specific tradițional (kafane) și restaurante. Orașul este împărțit în două zone total diferite, despărțite între ele de podul Brankov. Spre deosebire de partea veche a Belgradului, care este un mozaic de stiluri, în partea nouă a orașului (New Belgrade) veți găsi o arhitectură nouă îmbinată cu cea comunistă. Unul dintre cele mai bune lucruri de făcut aici este să  găsiți o cafenea pe malul Dunării și să comandați pește proaspăt și bineînțeles Rakjia, în timp ce vă bucurați de soare și albastrul infinit al apei. Recomandările mele din această zonă sunt Korzo și Godo. Chiar dacă nu se află pe malul Dunării, trebuie să mâncați neapărat la Durmitor, un restaurant tradițional în care localnicii vin să petreacă timpul, să se bucure de mâncare și voie bună. Pentru a fi sigur că găsești loc trebuie să faci o rezervare în avans.

Unul dintre simbolurile orașului și locul de întâlnire pentru majoritatea tinerilor, este Piața Republicii. Chiar în centrul acesteia se află statuia prințului Mihailo. Tot aici găsești Muzeul Național, care adăpostește cele mai importante opere ale artiștilor sârbi, precum și Teatrul Național.

Dacă ajungi la Belgrad (orașul alb), trebuie neapărat să vizitezi fortăreața care dă numele orașului. Aceasta este așezată în parcul Kalemegdan (se poate vizita gratuit) iar în interiorul cetății puteți găsi mai multe atracții precum zidurile romane ale cetății, un buncăr și o priveliște minunată asupra râului Sava.

Knez Mihajlova este cea mai cunoscută și circulată stradă din oraș și locul unde găsești printre clădirile impresionante (nu ratați Banca Națională a Serbiei) cafenele, magazine și multe restaurante. De aici faceți o plimbare pe străduțele cochete (recomandarea mea este Cara Lazara cu ale sale buticuri și cafenele). Cafenelele tradiționale (Kafane), sunt locurile unde sârbii obișnuiesc să petreacă timpul, urmărind meciuri de fotbal, baschet, polo sau tenis, sporturi la care sunt foarte pricepuți. Cea mai faimoasă cafenea de acest gen, despre care se spune că este și cea mai veche din Belgrad, este Kafana Question Mark? (str. Kralja Petra, nr. 6). Chiar dacă prețurile sunt puțin mai piperate trebuie să te oprești aici  pentru un ceas pentru o cafea și o întâlnire cu istoria.

Skardarlija este o zonă a orașului, faimoasă pentru istoria sa boemă, care pare că te transporta instantaneu în timp. Kafanele sale i-au atras cu promisiunea unei rakija (băutura națională) pe cei mai cunoscuți scriitori din Serbia. Unul dintre cei aceștia a fost Dura Jakšić, care a locuit pe această strădă și a cărui statuie o puteți observa în fața casei sale. Dacă sunteți un mâncător de carne, vă încurajez să încercați Pljeskavica. Ce este pljeskavica? Este o specialitate sârbă, un grătar de vită, amestecat cu ceapă, care seamănă foarte mult cu un hamburger. Se pot adăuga diferite condimente și chiar Kaymak (un sortiment de brânză moale de bivoliță). A altă mâncare tradițională în Serbia este Cevapi (carne tocată la grătar, foarte asemănătoare cu micii românești, dar cu un gust diferit). Băutura națională este țuica de prune (šljivovica) sau rakija.

De asemenea dacă vizitați orașul în scop turistic și vă gândiți să profitați de  viața de noapte, care poate fi un mod plăcut pentru a întâlni oameni noi, vă recomand să încercați unul dintre tururile organizate în acest sens (pub crawl).

Muzeul Nikola Tesla a fost dedicat vieții și inovației celui mai faimos om de știință al Serbiei. Munca lui Tesla este incredibilă și este nebun să ne gândim ce s-ar fi întâmplat dacă am fi pus în aplicare cele mai strălucite idei ale sale. Un loc de resemnare și pelerinaj este Catedrala Sfântul Sava, una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume. Interesant  de menționat este faptul că orașul nu a fost doar de confesiune ortodoxă, în perioada dominației otomane, și mai apoi în Belgrad au existat aprox. 3000 de moschei. Momentan mai există una singură, Moscheea Bajrakli, care datează din anul 1600.

Alte cartiere pe care trebuie să le explorați sunt Dorćol, Vračar și Stari Grad.  De asemenea , sunt câteva clădiri care au supraviețuit bombardamentelor NATO asupra Belgradului precum Ministerul Apărării ( str. Nemanjina )și RTS (Radio Televiziunea din Serbia).

O altă opțiune interesantă este să explorați orașul Zemun, cu al său centru vechi și turnul Gardoș (Millennium tower), care oferă o priveliște frumoasă asupra orașului. Accesul în turn costă 200 RSD iar  în interiorul acestuia există o mică galerie, unde găsiți mereu expoziții interesante. La câțiva metri de turn găsiți excelentul Restaurant Gardos. Chiar daca personalul poate lăsa de dorit uneori mâncarea este foarte bună iar priveliștea asupra Dunării și a orașului este perfectă.

 

Deși sârbii vorbesc bine limba engleză, mai ales generația tânără, descoperiți mai jos câteva fraze esențiale pe care orice sârb ar fi fericit și mândru să le audă din gura unui străin.

Dobro jutro. Bună dimineața. Hvala (puno). Mulțumesc.
Dobar dan. Bună ziua. Nema na čemu. Cu plăcere
Dobro veče. Bună seara. Živeli! Noroc!
Laku noć. Noapte bună. Račun, molim. Nota de plată, vă rog.
Kako ste? Ce faci? Doviđenja! La revedere
Prijatno. Poftă bună Vidimo se!

Ne vedem!

Print Friendly, PDF & Email
City Break la Belgradhttps://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2020/02/20190529_164746-1.jpghttps://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2020/02/20190529_164746-1-320x240.jpg admin Jurnale
        Prezentându-se ca un obstacol în calea multor popoare care doreau să invadeze Europa, orașul a fost distrus în istoria sa de peste 40 de ori. Poate cea mai importantă bătălie a creștinătății împotriva islamului s-a dat la Belgrad, în anul 1456, când armata creștină condusă...
<p style="text-align: justify;">        Prezentându-se ca un obstacol în calea multor popoare care doreau să invadeze Europa, orașul a fost distrus în istoria sa de peste 40 de ori. Poate cea mai importantă bătălie a creștinătății împotriva islamului s-a dat la <a href="https://ro.wikipedia.org/wiki/Asediul_Belgradului_(1456)">Belgrad</a>, în anul 1456, când armata creștină condusă de Iancu de Hunedoara a înfrânt armata otomană. În cinstea acelei bătălii Papa Callixtus a ordonat ca în fiecare zi, la ora 13.00, toate bisericile catolice să tragă clopotele. Obiceiul se mai păstrează și astăzi iar Iancu de Hunedoara și- a câștigat definitiv locul în istorie, fiind înmormântat aproape de locul victoriei, la Zemun.</p> <p style="text-align: justify;">De la aeroportul Nikola Tesla puteți să ajungeți în centrul orașului cu autobuzul A1 (aprox. 30-40 min.) iar costul unui bilet este de 300 dinari (RSD). Alte opțiuni pentru transport sunt taxi-ul și CarGo o aplicație similară cu Uber-ul (costă:2000-3000 RDS în funcție de trafic). Orașul este foarte aglomerat, în special între orele 8-9 dimineața și după ora 15.00.</p> <p style="text-align: justify;">Moneda oficială este dinarul (RSD), cu o rată de schimb de aprox. (118 RSD pentru 1 Euro). Găsiți multe case de schimb în oraș (de evitat băncile din cauza ratei de schimb mai puțin favorabile) dar în același timp puteți găsi case de schimb care vând dinari și în București. De asemenea puteți folosi cardul de credit, dar cea mai bună opțiune dintre toate este cardul Revolut.</p> <p style="text-align: justify;">Multă lume vizitează orașul în scop de afaceri sau pentru faptul că prețurile de aici nu sunt la fel de ridicate ca cele din marile orașe europene dar un lucru este sigur, orașul abundă în locuri istorice, cafenele cu specific tradițional (kafane) și restaurante. Orașul este împărțit în două zone total diferite, despărțite între ele de podul Brankov. Spre deosebire de partea veche a Belgradului, care este un mozaic de stiluri, în partea nouă a orașului (New Belgrade) veți găsi o arhitectură nouă îmbinată cu cea comunistă. Unul dintre cele mai bune lucruri de făcut aici este să  găsiți o cafenea pe malul Dunării și să comandați pește proaspăt și bineînțeles Rakjia, în timp ce vă bucurați de soare și albastrul infinit al apei. Recomandările mele din această zonă sunt Korzo și Godo. Chiar dacă nu se află pe malul Dunării, trebuie să mâncați neapărat la <span style="color: #ff0000;">Durmitor,</span> un restaurant tradițional în care localnicii vin să petreacă timpul, să se bucure de mâncare și voie bună. Pentru a fi sigur că găsești loc trebuie să faci o rezervare în avans.</p> <p style="text-align: justify;">Unul dintre simbolurile orașului și locul de întâlnire pentru majoritatea tinerilor, este Piața Republicii. Chiar în centrul acesteia se află statuia prințului Mihailo. Tot aici găsești Muzeul Național, care adăpostește cele mai importante opere ale artiștilor sârbi, precum și Teatrul Național.</p> <p style="text-align: justify;">Dacă ajungi la Belgrad (orașul alb), trebuie neapărat să vizitezi fortăreața care dă numele orașului. Aceasta este așezată în parcul Kalemegdan (se poate vizita gratuit) iar în interiorul cetății puteți găsi mai multe atracții precum zidurile romane ale cetății, un buncăr și o priveliște minunată asupra râului Sava.</p> <p style="text-align: justify;"><strong><span style="color: #ff0000;"><em>Knez Mihajlova</em></span> </strong>este cea mai cunoscută și circulată stradă din oraș și locul unde găsești printre clădirile impresionante (nu ratați Banca Națională a Serbiei) cafenele, magazine și multe restaurante. De aici faceți o plimbare pe străduțele cochete (recomandarea mea este Cara Lazara cu ale sale buticuri și cafenele). Cafenelele tradiționale (Kafane), sunt locurile unde sârbii obișnuiesc să petreacă timpul, urmărind meciuri de fotbal, baschet, polo sau tenis, sporturi la care sunt foarte pricepuți. Cea mai faimoasă cafenea de acest gen, despre care se spune că este și cea mai veche din Belgrad, este <strong>Kafana Question Mark? </strong>(str. Kralja Petra, nr. 6). Chiar dacă prețurile sunt puțin mai piperate trebuie să te oprești aici  pentru un ceas pentru o cafea și o întâlnire cu istoria.</p> <p style="text-align: justify;"><strong><span style="color: #ff0000;"><em><u>Skardarlija</u></em> </span></strong>este o zonă a orașului, faimoasă pentru istoria sa boemă, care pare că te transporta instantaneu în timp. Kafanele sale i-au atras cu promisiunea unei rakija (băutura națională) pe cei mai cunoscuți scriitori din Serbia. Unul dintre cei aceștia a fost Dura Jakšić, care a locuit pe această strădă și a cărui statuie o puteți observa în fața casei sale. Dacă sunteți un mâncător de carne, vă încurajez să încercați Pljeskavica. Ce est<a href="https://www.theguardian.com/cities/2014/oct/14/-sp-real-city-street-food-pljeskavica-belgrade">e pljeskavica</a>? Este o specialitate sârbă, un grătar de vită, amestecat cu ceapă, care seamănă foarte mult cu un hamburger. Se pot adăuga diferite condimente și chiar Kaymak (un sortiment de brânză moale de bivoliță). A altă mâncare tradițională în Serbia este Cevapi (carne tocată la grătar, foarte asemănătoare cu micii românești, dar cu un gust diferit). Băutura națională este țuica de prune (šljivovica) sau rakija.</p> <p style="text-align: justify;">De asemenea dacă vizitați orașul în scop turistic și vă gândiți să profitați de  viața de noapte, care poate fi un mod plăcut pentru a întâlni oameni noi, vă recomand să încercați unul dintre tururile organizate în acest sens (pub crawl).</p> <p style="text-align: justify;"><strong><em>Muzeul Nikola Tesla</em></strong> a fost dedicat vieții și inovației celui mai faimos om de știință al Serbiei. Munca lui Tesla este incredibilă și este nebun să ne gândim ce s-ar fi întâmplat dacă am fi pus în aplicare cele mai strălucite idei ale sale. Un loc de resemnare și pelerinaj este Catedrala Sfântul Sava, una dintre cele mai mari biserici ortodoxe din lume. Interesant  de menționat este faptul că orașul nu a fost doar de confesiune ortodoxă, în perioada dominației otomane, și mai apoi în Belgrad au existat aprox. 3000 de moschei. Momentan mai există una singură, Moscheea Bajrakli, care datează din anul 1600.</p> <p style="text-align: justify;">Alte cartiere pe care trebuie să le explorați sunt Dorćol, Vračar și Stari Grad.  De asemenea , sunt câteva clădiri care au supraviețuit bombardamentelor NATO asupra Belgradului precum Ministerul Apărării ( str. Nemanjina )și RTS (Radio Televiziunea din Serbia).</p> <p style="text-align: justify;">O altă opțiune interesantă este să explorați orașul Zemun, cu al său centru vechi și turnul <strong>Gardoș</strong> (<a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Gardo%C5%A1_Tower"><strong>Millennium tower</strong></a>), care oferă o priveliște frumoasă asupra orașului. Accesul în turn costă 200 RSD iar  în interiorul acestuia există o mică galerie, unde găsiți mereu expoziții interesante. La câțiva metri de turn găsiți excelentul Restaurant Gardos. Chiar daca personalul poate lăsa de dorit uneori mâncarea este foarte bună iar priveliștea asupra Dunării și a orașului este perfectă.</p>   <p style="text-align: justify;">Deși sârbii vorbesc bine limba engleză, mai ales generația tânără, descoperiți mai jos câteva fraze esențiale pe care orice sârb ar fi fericit și mândru să le audă din gura unui străin.</p> <table style="width: 100%; height: 194px;"> <tbody> <tr style="text-align: justify;"> <td style="height: 23px; width: 19.2151%;" width="233"><strong>Dobro jutro.</strong></td> <td style="height: 23px; width: 22.7335%;" width="215">Bună dimineața.</td> <td style="height: 23px; width: 28.4168%;" width="190"><strong>Hvala (puno).</strong></td> <td style="height: 23px; width: 28.1461%;" width="268">Mulțumesc.</td> </tr> <tr style="text-align: justify;"> <td style="height: 23px; width: 19.2151%;" width="233"><strong>Dobar dan.</strong></td> <td style="height: 23px; width: 22.7335%;" width="215">Bună ziua.</td> <td style="height: 23px; width: 28.4168%;" width="190"><strong>Nema na čemu.</strong></td> <td style="height: 23px; width: 28.1461%;" width="268">Cu plăcere</td> </tr> <tr style="text-align: justify;"> <td style="height: 23px; width: 19.2151%;" width="233"><strong>Dobro veče.</strong></td> <td style="height: 23px; width: 22.7335%;" width="215">Bună seara.</td> <td style="height: 23px; width: 28.4168%;" width="190"><strong>Živeli!</strong></td> <td style="height: 23px; width: 28.1461%;" width="268">Noroc!</td> </tr> <tr style="text-align: justify;"> <td style="height: 23px; width: 19.2151%;" width="233"><strong>Laku noć.</strong></td> <td style="height: 23px; width: 22.7335%;" width="215">Noapte bună.</td> <td style="height: 23px; width: 28.4168%;" width="190"><strong>Račun, molim.</strong></td> <td style="height: 23px; width: 28.1461%;" width="268">Nota de plată, vă rog.</td> </tr> <tr style="text-align: justify;"> <td style="height: 47px; width: 19.2151%;" width="233"><strong>Kako ste?</strong></td> <td style="height: 47px; width: 22.7335%;" width="215">Ce faci?</td> <td style="height: 47px; width: 28.4168%;" width="190"><strong>Doviđenja!</strong></td> <td style="height: 47px; width: 28.1461%;" width="268">La revedere</td> </tr> <tr style="height: 55px;"> <td style="text-align: justify; height: 55px; width: 19.2151%;" width="233"><strong>Prijatno.</strong></td> <td style="text-align: justify; height: 55px; width: 22.7335%;" width="215">Poftă bună</td> <td style="text-align: justify; height: 55px; width: 28.4168%;" width="190"><strong>Vidimo se!</strong></td> <td style="height: 55px; width: 28.1461%;" width="268"> <p style="text-align: justify;">Ne vedem!</p> </td> </tr> </tbody> </table>

Advertisements