Noaptea Muzeelor este un  evenimentului anual  patronat de Consiliul Europei,  UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM),  desfasurat cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor  care este sărbătorită la nivel mondial pe 18 mai începând din anul 1977. Evenimentul  doreste  să atragă atenţia publicului asupra importantei   muzeele referitor la respectul fata de cultura si arta.   Primul eveniment de acest gen  s-a desfășurat în anul 1997 în Berlin. Aaccesul gratuit a favorizat  cresterea numarului de vizitatori precum si numărul instituțiilor organizatoare. În 1999 manifestarea a fost preluată în Franța sub denumirea de „Primăvara muzeelor” (Printemps des musées), la propunerea Ministerului francez al culturii și comunicării, ea desfășurându-se primăvara, într-o zi de duminică. Ulterior (2001) evenimentul a fost organizat în toate țările semnatare ale convenției culturale a Consiliului Europei, fiind pus sub înaltul patronaj al Secretarului său General și având ca public țintă în special persoane aflate în proximitatea muzeelor. În 2005 acest eveniment este mutat pe durata nopții și schimbă publicul țintă, adresându-se tinerilor și familiilor ce își fac program în această perioadă, renăscând sub denumirea actuală – „Noaptea Muzeelor” și extinzându-se în toată Europa. El este organizat în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, data adoptată de ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor) drept Ziua Internațională a Muzeelor. Începând din 2011 ICOM se alătură UNESCO și Consiliului Europei în patronarea acestui eveniment.

   Conform site-ului http://www.noapteamuzeelor.ro aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul. Mai multe detalii despre Noaptea Europeană a Muzeelor puteţi găsi la adresa: http://nuitdesmusees.culture.fr Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, asigurând o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești, în special prin intermediul site-ului creat în 2009, www.noapteamuzeelor.ro, dar și al unei campanii de promovare la nivel național. De asemenea, din 2011 RNMR coordonează și organizarea circuitului muzeal din București, care a fost inițiat în anul 2008 de către Muzeul Național de Artă al României.

            Proiectul “Noaptea Muzeelor 2014. Aceeași noapte, scenarii diferite”, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, îmbogățește în acest an evenimentul prin promovarea a trei circuite pentru public între muzeele din București, Cluj şi Timişoara.
Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Parteneri: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca şi Muzeul de Artă din Timişoara

          Noaptea Muzeelor 2014 este sărbătorită si de un număr mare de muzee din toată ţara:
Circuit muzeal în Bucureşti
Circuit muzeal în judeţul Cluj
Circuit muzeal în Timișoara
Noaptea Muzeelor în judeţul Alba
Noaptea Muzeelor în Arad
Noaptea Muzeelor în judeţul Argeş 
Noaptea Muzeelor în judeţul Bacău
Noaptea Muzeelor în Baia Mare
Noaptea Muzeelor în Botoşani
Noaptea Muzeelor în judeţul Brașov
Noaptea Muzeelor în judeţul Caraș-Severin
Noaptea Muzeelor în Constanța
Noaptea Muzeelor în judeţul Covasna
Noaptea Muzeelor în Galaţi
Noaptea Muzeelor în Giurgiu
Noaptea Muzeelor în judeţul Gorj
Noaptea Muzeelor în judeţul Hunedoara
Noaptea Muzeelor în judeţul Iași – circuit coordonat la nivel local
Noaptea Muzeelor în Oradea
Noaptea Muzeelor în judeţul Prahova
Noaptea Muzeelor în Râmnicu-Sărat
Noaptea Muzeelor în judeţul Sibiu – Caravana Noaptea Muzeelor ASTRA
Noaptea Muzeelor în Slobozia
Noaptea Muzeelor în Târgovişte
Noaptea Muzeelor în Tîrgu-Mureş
Noaptea Muzeelor în judeţul Teleorman

             Pentru bucurestenii care nu doresc sa stea acasa Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Şuţu,va organiza  sâmbătă, de NOAPTEA MUZEELOR 2014 un joc de lumini impresionat, pe faţadă, realizat între  orele 22:00 – 03:00 – See more at: http://www.b365.ro/noaptea-muzeelor-2014-jocuri-de-lumini-pe-fatada-palatului-sutu-de-noaptea-muzeelor-2014_207950.html#sthash.mEfEP80g.dpuf. 

         Un alt eveniment important va fi gazduit de Muzeului National de Istorie care  va prezenta publicului în principal doua mari puncte de interes.  Primul este columna lui Traian, copia a originalului aflat la Roma. Columna prezinta pe parcursul a 154 de metope cele doua războaie daco-romane care se încheie în mod tragic pentru poporul dac cu sinuciderea lui Decebal si cu prezentarea la Roma a capului şi mânii sale drepre (simbol al puterii). Al doilea punct de interes este camera tezaurului. Aici sunt expuse tezaure arheologice, piese descoperite accidental sau izolat si obiecte care au apartinut boierilor si domnilor care au condus Principatele , lui Alexandru Ioan-Cuza şi familiei regale. Obiectele sunt expuse în vitrine securizate şi într-o ordine logică. Expoziţia începe cu tezaurul de la Moigrad, care datează din eneolitic, ultima varstă a epocii de piatră (5000 de ani î.Hr.) şi se încheie cu o vitrină spectaculoasă în care sunt expuse bijuterii şi obiecte preţioase din secolul XX .

            Special pentru a crea un spatiu atrăgător la muzeu vor participa şi studenţi voluntari ai Facultăţii de Istorie care vor purta haine de epocă si vor efectua eventuale ghidaje. Aceştia au fost pregătiţi dinainte astfel încat sunt o prezenţă dinamică şi competentă în eveniment.

          Ultimul eveniment pe care il recomand bucuresteni lor este  ”Noapte Alba la Pensionatul domnesc de fete”. Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate – ARCEN organizeaza evenimentul „Noapte Alba la Pensionatul domnesc de fete”, deschizand publicului larg Școala Centrala din Bucuresti, monument istoric, realizat la finalul secolului al XIX-lea de arhitectul Ion Mincu, ce va fi deschis pentru prima data vizitatorilor dupa finalizarea lucrarilor de restaurare. ARCEN da startul „Noptii Albe de la Pensionatul domnesc de fete” incepand cu ora 19.30, propunand un maraton de evenimente culturale, pana la ora 02.00 dimineata. ARCEN invita participantii sa asculte „Povestea de la miezul noptii” cu Edmond Niculusca si Alberto Grosescu, un dialog despre discretia, intimitatea si amorul domnisoarelor si doamnelor din Bucurestii de secol XIX-XX. In Sala de Spectacol a monumentului realizat de Ion Mincu, Kinofest prezinta o serie de scurtmetraje premiate la numeroase festivaluri internationale, scurtmetraje care imbina arta cu tehnica digitala, fiind o invitatie la descoperirea noilor genuri video. In cadrul evenimentului, elevii Școlii Centrale se alatura initiativei ARCEN pregatind vizitatorilor de la Noaptea Muzeelor o serie de surprize culturale si de experimente muzicale. Gasiti mai multe detalii despre acest eveniment aici  http://www.orasulm.eu/evenimente/TBA_(To_Be_Announced)_28642/Noaptea_Muzeelor_2014_49284

Print Friendly, PDF & Email
Noaptea muzeelor 17.05.2014https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/05/noaptea-muzeelor.jpghttps://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/05/noaptea-muzeelor-300x300.jpg Claudiu Eugen Recomandarile cititorilor,,,
      Noaptea Muzeelor este un  evenimentului anual  patronat de Consiliul Europei,  UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM),  desfasurat cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor  care este sărbătorită la nivel mondial pe 18 mai începând din anul 1977. Evenimentul  doreste  să atragă atenţia publicului asupra importantei   muzeele referitor la respectul fata de cultura...
<p style="color: #252525; text-align: justify;"><b>      Noaptea Muzeelor</b> este un  evenimentului anual  patronat de <a style="color: #0b0080;" title="Consiliul Europei" href="http://ro.wikipedia.org/wiki/Consiliul_Europei">Consiliul Europei</a>,  <a style="color: #0b0080;" title="Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură" href="http://ro.wikipedia.org/wiki/Organiza%C8%9Bia_Na%C8%9Biunilor_Unite_pentru_Educa%C8%9Bie,_%C8%98tiin%C8%9B%C4%83_%C8%99i_Cultur%C4%83">UNESCO</a> și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM),  desfasurat cu ocazia Zilei Internaţionale a Muzeelor  care este sărbătorită la nivel mondial pe 18 mai începând din anul 1977. Evenimentul  doreste  să atragă atenţia publicului asupra importantei   muzeele referitor la respectul fata de cultura si arta.   Primul eveniment de acest gen  s-a desfășurat în anul 1997 în Berlin. Aaccesul gratuit a favorizat  cresterea numarului de vizitatori precum si numărul instituțiilor organizatoare. În 1999 manifestarea a fost preluată în Franța sub denumirea de „Primăvara muzeelor” (Printemps des musées), la propunerea Ministerului francez al culturii și comunicării, ea desfășurându-se primăvara, într-o zi de duminică. Ulterior (2001) evenimentul a fost organizat în toate țările semnatare ale convenției culturale a Consiliului Europei, fiind pus sub înaltul patronaj al Secretarului său General și având ca public țintă în special persoane aflate în proximitatea muzeelor. În 2005 acest eveniment este mutat pe durata nopții și schimbă publicul țintă, adresându-se tinerilor și familiilor ce își fac program în această perioadă, renăscând sub denumirea actuală - „Noaptea Muzeelor” și extinzându-se în toată Europa. El este organizat în sâmbăta cea mai apropiată de data de <a style="color: #0b0080;" title="18 mai" href="http://ro.wikipedia.org/wiki/18_mai">18 mai</a>, data adoptată de ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor) drept Ziua Internațională a Muzeelor. Începând din 2011 ICOM se alătură UNESCO și Consiliului Europei în patronarea acestui eveniment.</p> <p style="color: #252525; text-align: justify;">   Conform site-ului http://www.noapteamuzeelor.ro aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul. Mai multe detalii despre Noaptea Europeană a Muzeelor puteţi găsi la adresa: <a style="color: #225e9b;" href="http://nuitdesmusees.culture.fr/" target="_blank">http://nuitdesmusees.culture.fr</a> Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, asigurând o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești, în special prin intermediul site-ului creat în 2009, <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/">www.noapteamuzeelor.ro</a>, dar și al unei campanii de promovare la nivel național. De asemenea, din 2011 RNMR coordonează și organizarea circuitului muzeal din București, care a fost inițiat în anul 2008 de către Muzeul Național de Artă al României.</p> <p style="color: #000000;"><strong style="font-weight: bold;">            Proiectul “Noaptea Muzeelor 2014. Aceeași noapte, scenarii diferite”</strong>, coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, îmbogățește în acest an evenimentul prin promovarea a trei circuite pentru public între muzeele din București, Cluj şi Timişoara. Proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Parteneri: Muzeul de Artă din Cluj-Napoca şi Muzeul de Artă din Timişoara</p> <p style="color: #000000;">          Noaptea Muzeelor 2014 este sărbătorită si de un număr mare de muzee din toată ţara: <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/circuit-muzeal-in-bucuresti/">Circuit muzeal în Bucureşti</a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/circuit-muzeal-judetul-cluj/">Circuit muzeal în judeţul Cluj</a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/circuit-muzeal-in-timisoara/">Circuit muzeal în Timișoara</a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/noaptea-muzeelor-in-judetul-alba/">Noaptea Muzeelor în judeţul Alba</a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/11/noaptea-muzeelor-in-arad-2/">Noaptea Muzeelor în Arad</a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/noaptea-muzeelor-in-judetul-arges/">Noaptea Muzeelor în judeţul Argeş </a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/noaptea-muzeelor-in-judetul-bacau/">Noaptea Muzeelor în judeţul Bacău</a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/noaptea-muzeelor-in-baia-mare/">Noaptea Muzeelor în Baia Mare</a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/noaptea-muzeelor-in-botosani/">Noaptea Muzeelor în Botoşani</a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/noaptea-muzeelor-in-judetul-brasov/">Noaptea Muzeelor în judeţul Brașov</a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/noaptea-muzeelor-in-judetul-caras-severin/">Noaptea Muzeelor în judeţul Caraș-Severin</a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/noaptea-muzeelor-in-constanta-2/">Noaptea Muzeelor în Constanța</a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/noaptea-muzeelor-in-judetul-covasna/">Noaptea Muzeelor în judeţul Covasna</a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/noaptea-muzeelor-in-galati/">Noaptea Muzeelor în Galaţi</a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/noaptea-muzeelor-in-giurgiu/">Noaptea Muzeelor în Giurgiu</a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/noaptea-muzeelor-in-judetul-gorj/">Noaptea Muzeelor în judeţul Gorj</a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/noaptea-muzeelor-in-judetul-hunedoara/">Noaptea Muzeelor în judeţul Hunedoara</a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/noaptea-muzeelor-in-judetul-iasi/">Noaptea Muzeelor în judeţul Iași</a> – circuit coordonat la nivel local <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/noaptea-muzeelor-in-oradea-2/">Noaptea Muzeelor în Oradea</a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/noaptea-muzeelor-in-judetul-prahova/">Noaptea Muzeelor în judeţul Prahova</a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/noaptea-muzeelor-in-ramnicu-sarat-2/">Noaptea Muzeelor în Râmnicu-Sărat</a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/noaptea-muzeelor-in-judetul-sibiu/">Noaptea Muzeelor în judeţul Sibiu</a> – Caravana Noaptea Muzeelor ASTRA <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/noaptea-muzeelor-in-slobozia-2/">Noaptea Muzeelor în Slobozia</a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/noaptea-muzeelor-in-targoviste/">Noaptea Muzeelor în Târgovişte</a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/noaptea-muzeelor-in-tirgu-mures/">Noaptea Muzeelor în Tîrgu-Mureş</a> <a style="color: #225e9b;" href="http://www.noapteamuzeelor.ro/2014/05/01/noaptea-muzeelor-in-judetul-teleorman/">Noaptea Muzeelor în judeţul Teleorman</a></p> <p style="color: #000000; text-align: justify;">             Pentru bucurestenii care nu doresc sa stea acasa Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Şuţu,va organiza <span style="color: #000000;"> sâmbătă, de NOAPTEA MUZEELOR 2014 un joc de lumini impresionat, pe faţadă, realizat între  orele 22:00 – 03:00 - See more at: http://www.b365.ro/noaptea-muzeelor-2014-jocuri-de-lumini-pe-fatada-palatului-sutu-de-noaptea-muzeelor-2014_207950.html#sthash.mEfEP80g.dpuf. </span></p> <p style="color: #000000; text-align: justify;">         Un alt eveniment important va fi gazduit de Muzeului National de Istorie care  va prezenta publicului în principal doua mari puncte de interes.  Primul este columna lui Traian, copia a originalului aflat la Roma. Columna prezinta pe parcursul a 154 de metope cele doua războaie daco-romane care se încheie în mod tragic pentru poporul dac cu sinuciderea lui Decebal si cu prezentarea la Roma a capului şi mânii sale drepre (simbol al puterii). Al doilea punct de interes este camera tezaurului. Aici sunt expuse tezaure arheologice, piese descoperite accidental sau izolat si obiecte care au apartinut boierilor si domnilor care au condus Principatele , lui Alexandru Ioan-Cuza şi familiei regale. Obiectele sunt expuse în vitrine securizate şi într-o ordine logică. Expoziţia începe cu tezaurul de la Moigrad, care datează din eneolitic, ultima varstă a epocii de piatră (5000 de ani î.Hr.) şi se încheie cu o vitrină spectaculoasă în care sunt expuse bijuterii şi obiecte preţioase din secolul XX .</p> <p class="rtejustify" style="color: #323232; text-align: justify;">            Special pentru a crea un spatiu atrăgător la muzeu vor participa şi studenţi voluntari ai Facultăţii de Istorie care vor purta <span id="fuuepifmvfmqssereohjqrot" style="color: #ff0000;">haine</span> de epocă si vor efectua eventuale ghidaje. Aceştia au fost pregătiţi dinainte astfel încat sunt o prezenţă dinamică şi competentă în eveniment.</p> <p class="rtejustify" style="color: #323232; text-align: justify;">          Ultimul eveniment pe care il recomand bucuresteni lor este  ''Noapte Alba la Pensionatul domnesc de fete". Asociatia Romana pentru Cultura, Educatie si Normalitate - ARCEN organizeaza evenimentul „Noapte Alba la Pensionatul domnesc de fete”, deschizand publicului larg Școala Centrala din Bucuresti, monument istoric, realizat la finalul secolului al XIX-lea de arhitectul Ion Mincu, ce va fi deschis pentru prima data vizitatorilor dupa finalizarea lucrarilor de restaurare. ARCEN da startul „Noptii Albe de la Pensionatul domnesc de fete” incepand cu ora 19.30, propunand un maraton de evenimente culturale, pana la ora 02.00 dimineata. ARCEN invita participantii sa asculte „Povestea de la miezul noptii” cu Edmond Niculusca si Alberto Grosescu, un dialog despre discretia, intimitatea si amorul domnisoarelor si doamnelor din Bucurestii de secol XIX-XX. In Sala de Spectacol a monumentului realizat de Ion Mincu, Kinofest prezinta o serie de scurtmetraje premiate la numeroase festivaluri internationale, scurtmetraje care imbina arta cu tehnica digitala, fiind o invitatie la descoperirea noilor genuri video. In cadrul evenimentului, elevii Școlii Centrale se alatura initiativei ARCEN pregatind vizitatorilor de la Noaptea Muzeelor o serie de surprize culturale si de experimente muzicale. Gasiti mai multe detalii despre acest eveniment aici  http://www.orasulm.eu/evenimente/TBA_(To_Be_Announced)_28642/Noaptea_Muzeelor_2014_49284</p> <p class="rtejustify" style="color: #323232; text-align: justify;"></p>

Advertisements