Niciodată în istoria sa, Rio de Janeiro nu a fost mai important ca în aceasta perioadă. În anul 2014 pe stadionul Maracana s-a desfășurat finala CM de fotbal. Anul acesta orașul sărbătorește 450 de ani de existentă iar în 2016 se vor desfășura aici Jocurile Olimpice și jocurile Paralimpice. Numele orasului provine de la prima expediție a portughezilor în aceste locuri în ianuarie 1502. Portughezii și -au imaginat ca au ajuns la gura unui mare rău și l-au numit râul lui Ianuarie (Rio de Janeiro). Monede locală este realul şi are o valoare apropiată de leul românesc  , iar localnicii sunt cunoscuţi sub numele de Cariocas

          Cum călătorești în Rio de Janeiro?

 Există un număr mare de opţiuni pentru transportul public în Rio, incluzând aici autobuze locale (costă între 3-5 reali şi sunt autobuze care au opriri dese şi nu oferă un confort sporit ), autobuze executive (costa intre 12-15 reali şi au un traseu lung cu opriri mai rare. Oferă scaune confortabile, AC si wireless.), metrou, taxi-uri şi chiar un sistem de ferry-boat. Ferry Boat- ul este folosit pentru transportul persoanelor către Niteroi, oraşul aflat pe partea opusă a golfului Guanabara. Costul unui drum  la Niteroi este de 5 reali. În general transportul în comun este sigur, dar pe timp de noapte, datorita infracţionalităţii mari din oraş, în special din favele (cartierele sărace din Rio), este recomandat să evitaţi autobuzele locale sau mersul pe jos.

Autobuzul se oprește ridicând mâna iar la coborâre tragi de sfoara ca în imaginea alăturată.

 Obiective turistice

     1.Statuia lui Iisus Mantuitorul– Cel mai important obiectiv turistic in Rio, este situata la 710 m altitudine, pe Muntele Corcovado, si a fost inaugurata in 1931. Propunerea pentru a construi o statuie imensa ca punct de reper pe munte, vizibila din intreg minunatul oras Rio, a fost facuta in 1921 de catre Arhidieceza de Rio de Janeiro, ca un mod de a marca celebrarea Centenarului Independentei Braziliei, planificata pentru anul următor. Chiar dacă nu este menționat nimic aici de Gheorghe Leonida, sculptorul român care a ajutat la aceasta imensă opera de arta, amintim ca chipul lui Isus a fost sculptat de mana unui sculptor roman.  Statuia lui Isus din Rio este considerata una dintre cele  7 minuni ale lumii moderne.

         2. Copacabana – este probabil cea mai faimoasa plajă din lume şi are o lungime de aproximativ 5 km. Este scăldată de razele soarelui tot timpul anului. Pavajul de pe Copacabana este de origine portugheza, de culoare alb-negru. Cea mai importanta sarbatoare ținută aici este petrecerea de Anul Nou la care participă aproximativ 2 milioane de oameni. În 1994 Rod Stewart a cântat pe Copacabana în fata a 3,5 milioane de oameni fiind cel mai mare concert din lume. Tot aici Papa Francisc a ținută o ceremonie religioasa în 2013 în fata a 3 milioane de oameni fiind cea mai mare ceremonie religioasa din lume.

      3.  Maracana – este cel mai celebru stadion de fotbal din lume. A găzduit finala CM de fotbal din 1950, în care Brazilia a fost învinsă de Uruguay cu 2-1, aceasta fiind cea mai neagra înfrângere de pe Maracana din istorie. Oficial, la meci au asistat 199.854 de spectatori, dar numărul total este estimat la 210.000.În 1969, Pelé a marcat pe acest stadion golul cu numărul 1.000 al carierei, în fața a 125.000 de spectatori. ÎN 1992 o tribună s-a rupt și mai multe persoane au decedat. Atunci au redus numărul de locuri la aproximativ. 90.000 și toate tribunele aveau scaune. In 1998 stadionul a fost declarat bun national.Pe acest stadion a avut loc finala Campionatul Mondial din 2014, și, de asemenea el va găzdui ceremoniile de deschidere și închidere de la Jocurile Olimpice de vară din 2016.

         4. Muzeul de arta contemporana si Teatru popular din Niteroi–  daca vreti sa evadati din Rio de Janeiro, pentru o zi, puteti vizita orasul Niteroi aflat pe partea cealaltă a golfului Guanabara. Găsiți aici al doilea oraș din lume ca număr de opere ale lui Oscar Niemeyer, Muzeul de Arta Contemporana (MAC) și cea mai veche fortăreață din golful Guanabara- Fortalezza. Dar mai întâi cine este Niemeyer? Nu este celebrul fotbalist brazilian, cum poate aveati tendinta sa credeti, ci cel mai cunoscut arhitect cariocas. Printre operele sale celebre se numără sediul ONU de la New York.

           Mâncarea și băuturile tradiționale în Rio de Janeiro.
Specific pentru gastronomia din Brazilia este Tapioca ( un fel de clatita umplute cu carne, brânză, etc), churros ( facut dintr-un aluat de gogoși, lung ca o grisina) și Pao de Queijo ( pâine umplută cu brânză). Băutură tradițională este Caipirinha (un cocktail din lichior Cachaca, zahar, gheata și bucati de lime) dar și apa de nuca de cocos servita cu paiul direct din nuca. Cel mai bine mănânci la restaurantele gen autoservire unde pretul este fix pentru 100 de grame. Prețul pleacă de la 2-3 reali/100 gr. pana la 5-7 reali/100 gr. În funcţie de specificul restaurantului sau de categorie.

           Sfaturi utile

·         Lăsaţi-vă banii,bijuteriile  şi documentele de călătorie in camera de hotel
·         Pe timp de noapte folosiţi un taxi in locul autobuzului
·         Cereţi sfatul poliţiştilor dacă aveţi nevoie de ajutor 
·         Nu vă lăsaţi bagajele nesupravegheate la plajă sau în mijloacele de transport în comun
·         Nă vă plimbaţi noaptea în zone rău famate (favele)
·         Nu purtaţi bijuterii la vedere chiar dacă nu sunt foarte valoroase
·         Nu luaţi la plajă aparate foto, telefoane sau alte lucruri care nu vă sunt utile în bagaj.
           10 lucruri pe care trebuie sa le faci la Rio
1. Fa-ti un selfie langa statuia lui Isus de pe Muntele Corcovado si admira frumoasa panorama a orasului.
2. Viziteaza cel mai faimos stadion din lume-Maracana
3. Savureaza o caipirinha sau sucul dintr-o nuca de cocos pe plaja Ipanema.
4. Priveste un apus de soare pe muntele Pao de Acucar
5. Petrece o noapte, in Lapa, pentru cele mai bune cluburi de samba.
6. Rezerva-ti o zi de plaja pe Copacabana, cea mai faimoasa plaja din lume.
7. Savureaza o tapioca sau o empata la un colt de strada.
8. Ia ferryboat-ul pana la Niteroi pentru o experienta culinara inedita, la piata de peste, si o priveliste de vis asupra orasului Rio sau a golfului Guanabara.
9. Alearga la rasarit sau apus pe plaja Ipanema sau Copacabana alaturi de miile de localnici si turisti.
10. Mananca in unul dintre restaurantele cu specific brazilian la care plata se face in functie de cantitate (3-4 reali/100 de grame).
Print Friendly, PDF & Email
Top 10 lucruri pe care trebuie sa le faci la Rio de Janeirohttps://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2015/10/rio-coperta.jpghttps://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2015/10/rio-coperta-300x300.jpg Claudiu Eugen Jurnale,
          Niciodată în istoria sa, Rio de Janeiro nu a fost mai important ca în aceasta perioadă. În anul 2014 pe stadionul Maracana s-a desfășurat finala CM de fotbal. Anul acesta orașul sărbătorește 450 de ani de existentă iar în 2016 se vor desfășura aici Jocurile...
<p style="text-align: justify;">          Niciodată în istoria sa, Rio de Janeiro nu a fost mai important ca în aceasta perioadă. În anul 2014 pe stadionul Maracana s-a desfășurat finala CM de fotbal. Anul acesta orașul sărbătorește 450 de ani de existentă iar în 2016 se vor desfășura aici Jocurile Olimpice și jocurile Paralimpice. Numele orasului provine de la prima expediție a portughezilor în aceste locuri în ianuarie 1502. Portughezii și -au imaginat ca au ajuns la gura unui mare rău și l-au numit râul lui Ianuarie (Rio de Janeiro). Monede locală este realul şi are o valoare apropiată de leul românesc  , iar localnicii sunt cunoscuţi sub numele de Cariocas</p> <p style="text-align: justify;">          Cum călătorești în Rio de Janeiro?</p>  Există un număr mare de opţiuni pentru transportul public în Rio, incluzând aici autobuze locale (costă între 3-5 reali şi sunt autobuze care au opriri dese şi nu oferă un confort sporit ), autobuze executive (costa intre 12-15 reali şi au un traseu lung cu opriri mai rare. Oferă scaune confortabile, AC si wireless.), metrou, taxi-uri şi chiar un sistem de ferry-boat. Ferry Boat- ul este folosit pentru transportul persoanelor către Niteroi, oraşul aflat pe partea opusă a golfului Guanabara. Costul unui drum  la Niteroi este de 5 reali. În general transportul în comun este sigur, dar pe timp de noapte, datorita infracţionalităţii mari din oraş, în special din favele (cartierele sărace din Rio), este recomandat să evitaţi autobuzele locale sau mersul pe jos. Autobuzul se oprește ridicând mâna iar la coborâre tragi de sfoara ca în imaginea alăturată. <span style="color: #0000ff;"> <span style="text-decoration: underline; color: #ff0000;">Obiective turistice</span></span> <div id="js_8k" class="_5pbx userContent" style="text-align: justify;" data-ft="{"tn":"K"}"> <div class="">     1.<span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #0000ff; text-decoration: underline;">Statuia lui Iisus Mantuitorul</span></span>- Cel mai important obiectiv turistic in Rio, este situata la 710 m altitudine, pe Muntele Corcovado, si a fost inaugurata in 1931. Propunerea pentru a construi o statuie imensa ca punct de reper pe munte, vizibila din intreg minunatul oras Rio, a fost facuta in 1921 de catre Arhidieceza de Rio de Janeiro, ca un mod de a marca celebrarea Centenarului Independentei Braziliei, planificata pentru anul următor. Chiar dacă nu este menționat nimic aici de Gheorghe Leonida, sculptorul român care a ajutat la aceasta imensă opera de arta, amintim ca chipul lui Isus a fost sculptat de mana unui sculptor roman.  Statuia lui Isus din Rio este considerata una dintre cele  <a href="https://jurnaldecalatorie.eu/index.php/cele-sapte-noi-minuni-ale-lumii-moderne/" target="_blank">7 minuni ale lumii moderne.</a></div> </div> <div class="_3x-2" style="text-align: justify;"><a href="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2015/10/rio-crist.jpg"><img class=" size-medium wp-image-4039 aligncenter" src="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2015/10/rio-crist-330x600.jpg" alt="rio crist" width="330" height="600" /> </a></div> <p style="text-align: justify;">         2. <span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #0000ff; text-decoration: underline;">Copacabana</span></span> <span style="color: #0000ff;">- </span>este probabil cea mai faimoasa plajă din lume şi are o lungime de aproximativ 5 km. Este scăldată de razele soarelui tot timpul anului. Pavajul de pe Copacabana este de origine portugheza, de culoare alb-negru. Cea mai importanta sarbatoare ținută aici este petrecerea de Anul Nou la care participă aproximativ 2 milioane de oameni. În 1994 Rod Stewart a cântat pe Copacabana în fata a 3,5 milioane de oameni fiind cel mai mare concert din lume. Tot aici Papa Francisc a ținută o ceremonie religioasa în 2013 în fata a 3 milioane de oameni fiind cea mai mare ceremonie religioasa din lume.</p> <p style="text-align: justify;">      3.  <span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #0000ff; text-decoration: underline;">Maracana</span></span> - este cel mai celebru stadion de fotbal din lume. A găzduit finala CM de fotbal din 1950, în care Brazilia a fost învinsă de Uruguay cu 2-1, aceasta fiind cea mai neagra înfrângere de pe Maracana din istorie. Oficial, la meci au asistat 199.854 de spectatori, dar numărul total este estimat la 210.000.În 1969, Pelé a marcat pe acest stadion golul cu numărul 1.000 al carierei, în fața a 125.000 de spectatori. ÎN 1992 o tribună s-a rupt și mai multe persoane au decedat. Atunci au redus numărul de locuri la aproximativ. 90.000 și toate tribunele aveau scaune. In 1998 stadionul a fost declarat bun national.Pe acest stadion a avut loc finala Campionatul Mondial din 2014, și, de asemenea el va găzdui ceremoniile de deschidere și închidere de la Jocurile Olimpice de vară din 2016.</p> <p style="text-align: justify;">         4. <span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #0000ff; text-decoration: underline;">Muzeul de arta contemporana si Teatru popular din Niteroi</span></span>-  daca vreti sa evadati din Rio de Janeiro, pentru o zi, puteti vizita orasul Niteroi aflat pe partea cealaltă a golfului Guanabara. Găsiți aici al doilea oraș din lume ca număr de opere ale lui Oscar Niemeyer, Muzeul de Arta Contemporana (MAC) și cea mai veche fortăreață din golful Guanabara- Fortalezza. Dar mai întâi cine este Niemeyer? Nu este celebrul fotbalist brazilian, cum poate aveati tendinta sa credeti, ci cel mai cunoscut arhitect cariocas. Printre operele sale celebre se numără sediul ONU de la New York.</p> <p style="text-align: justify;">           <span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #ff0000; text-decoration: underline;">Mâncarea și băuturile tradiționale în Rio de Janeiro.</span></span> Specific pentru gastronomia din Brazilia este Tapioca ( un fel de clatita umplute cu carne, brânză, etc), churros ( facut dintr-un aluat de gogoși, lung ca o grisina) și Pao de Queijo ( pâine umplută cu brânză). Băutură tradițională este Caipirinha (un cocktail din lichior Cachaca, zahar, gheata și bucati de lime) dar și apa de nuca de cocos servita cu paiul direct din nuca. Cel mai bine mănânci la restaurantele gen autoservire unde pretul este fix pentru 100 de grame. Prețul pleacă de la 2-3 reali/100 gr. pana la 5-7 reali/100 gr. În funcţie de specificul restaurantului sau de categorie.</p> <span style="color: #ff0000;">           </span><span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #ff0000; text-decoration: underline;">Sfaturi utile</span></span> <div id="yui_3_16_0_1_1446374585321_2398" class="yiv1532488754wordsection1">·         Lăsaţi-vă banii,bijuteriile  şi documentele de călătorie in camera de hotel</div> <div id="yui_3_16_0_1_1446374585321_2397" class="yiv1532488754wordsection1CxSpMiddle"><span id="yui_3_16_0_1_1446374585321_2396"><span id="yui_3_16_0_1_1446374585321_2395">·<span id="yui_3_16_0_1_1446374585321_2394">         Pe timp de noapte folosiţi un taxi in locul autobuzului</span></span></span></div> <div id="yui_3_16_0_1_1446374585321_2386" class="yiv1532488754wordsection1CxSpMiddle"><span id="yui_3_16_0_1_1446374585321_2393"><span id="yui_3_16_0_1_1446374585321_2392">·<span id="yui_3_16_0_1_1446374585321_2391">         Cereţi sfatul poliţiştilor dacă aveţi nevoie de ajutor </span></span></span></div> <div id="yui_3_16_0_1_1446374585321_2387" class="yiv1532488754wordsection1CxSpMiddle">·        <span lang="EN-GB" style="line-height: 1.5;"> Nu vă lăsaţi bagajele nesupravegheate la plajă sau în mijloacele de transport în comun</span></div> <div class="yiv1532488754wordsection1CxSpMiddle">·         Nă vă plimbaţi noaptea în zone rău famate (favele)</div> <div class="yiv1532488754wordsection1CxSpMiddle">·         Nu purtaţi bijuterii la vedere chiar dacă nu sunt foarte valoroase</div> <div id="yui_3_16_0_1_1446374585321_2428" class="yiv1532488754wordsection1CxSpMiddle">·         Nu luaţi la plajă aparate foto, telefoane sau alte lucruri care nu vă sunt utile în bagaj.</div> <div class="yiv1532488754wordsection1CxSpMiddle"></div> <div id="yui_3_16_0_1_1446374585321_2430" class="yiv1532488754wordsection1CxSpMiddle"><span style="color: #ff0000;">           </span><span style="text-decoration: underline;"><span style="color: #ff0000; text-decoration: underline;">10 lucruri pe care trebuie sa le faci la Rio</span></span></div> <div class="yiv1532488754wordsection1CxSpMiddle">1. Fa-ti un selfie langa statuia lui Isus de pe Muntele Corcovado si admira frumoasa panorama a orasului. 2. Viziteaza cel mai faimos stadion din lume-Maracana 3. Savureaza o caipirinha sau sucul dintr-o nuca de cocos pe plaja Ipanema. 4. Priveste un apus de soare pe muntele Pao de Acucar 5. Petrece o noapte, in Lapa, pentru cele mai bune cluburi de samba. 6. Rezerva-ti o zi de plaja pe Copacabana, cea mai faimoasa plaja din lume. 7. Savureaza o tapioca sau o empata la un colt de strada. 8. Ia ferryboat-ul pana la Niteroi pentru o experienta culinara inedita, la piata de peste, si o priveliste de vis asupra orasului Rio sau a golfului Guanabara. 9. Alearga la rasarit sau apus pe plaja Ipanema sau Copacabana alaturi de miile de localnici si turisti. 10. Mananca in unul dintre restaurantele cu specific brazilian la care plata se face in functie de cantitate (3-4 reali/100 de grame).</div>

Advertisements