Veliko Târnovo, odată capitala țaratului vlaho-bulgar, este un oraș pitoresc din Bulgaria situat la aproximativ 200 km depărtare de București. Orașul mai este cunoscut și sub denumirea de „Orașul Țarilor” și este locul în care găsești una dintre cele mai mari cetăți medievale din Europa, fortăreața Tsarevets. Cel mai simplu mod de a ajunge la Veliko Târnovo este cu autoturismul pe ruta București-Giurgiu-Ruse-Byala-Veliko. Pentru trecerea podului de peste Dunăre trebuie să achitați 13 lei iar la întoarcere 4 leva ( 1 lv = aprox. 2,5 lei) sau 2 euro (nu se accepta lei). După ce intri în Bulgaria nu uita sa achiziționezi Vigneta (BGTOLL) de la orice benzinărie sau de la automatele instalate în interiorul acestora. Prețul unei vignete este 10 leva pentru un week-end, și 15 leva pentru o săptămână. Sfatul meu este să cumpărați vigneta imediat ce ați intrat în Bulgaria deoarece sunt camere de supraveghere și mașini de poliție care monitorizează traficul aproape pe orice drum principal.

De unde să începi?

Cel mai bun loc pentru a începe călătoria este Punctul de Informare Turistică (str. Hristo Botev nr.5 ) din piața centrală (lângă oficiul poștal), unde vei găsi broșuri, hărți și alte informații utile despre locurile unde să mănânci și atracțiile orașului.

     Obiective turistice

Fortăreața Tsaravets – este principala atracție a orașului și cea mai bine păstrată fortificație bulgară din Evul Mediu. Cândva aceasta a fost reședința regală iar acum reprezintă un obiectiv turistic important, putând fi zărită din aproape toate zonele orașului. În vârful cetății se află Catedrala Patriarhală care a fost complet restaurată în anul 1981. Pictura interioară este opera artistului Theophanes Sokerov, și reprezintă mai degrabă o imagine apocaliptică decât pictura obișnuită a bisericilor ortodoxe. În week-end, de obicei, fortăreața devine principala atracție a orașului deoarece în jurul orei 20.30 iarna/21.30 vara are loc un spectacol de lumini și sunete care durează aproximativ 30 de minute, fiind un adevărat magnet pentru turiști. Fortăreața poate fi vizitată în schimbul a 6 leva.

Monuumentul Asen – a fost dedicat fraților cu același nume și este compus dintr-un un obelisc flancat de patru călăreți. Monumentul a fost ridicat în anul 1985 pentru a memora 800 de ani de la ridicarea fraților Asen și Peter, eliberatorii Bulgariei de sub stăpânirea bizantină. Ceilalți călăreți sunt reprezentați de fratele acestora, Caloian care a contribuit la menținerea Bulgariei ca una dintre cele mai mari forțe din zonă și nepotul lui Caloian care prin mijloace diplomatice a reușit să extindă teritoriile statului bulgar.

Strada Samovodska – este o străduță pietruită cu multe ateliere meșteșugărești, magazine de suveniruri cafenele și restaurante. Acesta este locul în care turiștii vin să cumpere produse tradiționale precum creme, esențe de trandafir, rahat și alte lucruri pe care turiștii le achiziționează pentru a avea amintiri din acest mic târg medieval.

Un alt loc pe care nu trebuie să îl ratați este satul Arbanassi – un exemplu incredibil de arhitectură medievală ce face parte din patrimoniul UNESCO. Acesta oferă o priveliște unică și spectaculoasă fiind așezat pe un platou deasupra orașului.

Parcul Mini Bulgaria– este situat la câteva sute de metri de cetatea orașului și reprezintă o expoziție cu principalele obiective turistice și strategice ale Bulgariei, în miniatură. Intrarea costă 10 leva și este un bun prilej de a înțelege mai bine istoria și cultura din țara vecină. Spre deosebire de celelalte obiective turistice din oraș, unde nu găsiți locuri de parcare decât din întâmplare, aici parcarea este una generoasă și gratuită.

Unde să vă cazați?

Majoritatea hotelurilor din Veliko sunt foarte prietenoase cu turiștii oferind un confort și o calitate a serviciilor peste cele din România, în raport cu prețul cerut. Am fost plăcut impresionat la Yantra Grand Hotel și Boutique Hotel&Spa Tsarevets.

Mâncare și Restaurante–  Sunt multe locuri în care se mănâncă bine în Veliko Tarnovo, dar locul în care l-as recomanda tuturor se numește Shtastliveca Restaurant. Acesta este situat în centrul orașului și oferă o panoramă foarte frumoasă asupra râului Yantra și a monumentului Asen, în special noaptea. Mâncarea cu specific local este foarte gustoasă, porțiile sunt generoase iar băuturile locale sunt dintre cele mai rafinate. Țineți minte că restaurantul este aglomerat tot timpul anului și este indicat să rezervați o masă în prealabil. Un alt loc cu specific tradițional este și restaurantul Hotel-Mehana Gurko. Restaurantul parca vine dintr-o altă epocă și te ademenește cu o priveliște minunată, un interior rustic și mâncăruri alese.

Timp liberCascada Kaya Bunar și Canionul Hotnitsa sunt două dintre locurile pe care le puteți vizita în apropierea orașului. Tot aici găsești și cărarea Ekopoteka cu multe scări de lemn pe care le poți urca, traseul fiind unul accesibil pentru majoritatea persoanelor (aprox. 1 oră).

Pe drumul de întoarcere spre București, puteți să vă opriți în apropierea satului Ivanovo (la 20 km de Ruse pentru a admira Bisericile săpate în stâncă de la Ivanovo (mai multe biserici, capele și mănăstiri rupestre monolitice săpate în stâncă și total diferite de alte complexe monastice din Bulgaria).  Faima complexului este datorată în special frescelor din secolele al XIII-lea și al XIV-lea, păstrate în 5 dintre biserici, exemple de artă medievală bulgărească. Acesta este și unul dintre motivele pentru care Bisericile săpate în stâncă de la Ivanovo au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 1979.

De asemenea  în apropiere de Ruse la Basarabovo (aprox. 10 km de Ruse) puteți vizita Mănăstirea Sfântului Dimitrie Basarabov, denumită după un fost păstor ce a dus o viață ascetică în stâncile mănăstirii. Acesta a murit în 1685 și a fost îngropat în biserica din sat, dar în timpul războiului ruso-turc din 1768-1774, generalul Piotr Saltikov a fost de acord să-i transfere moaștele în Rusia. Drumul trecea prin România iar la acea vreme în țară a existat o epidemie de ciumă. Legenda spune că atunci când moaștele sfântului au intrat în București, oamenii au încetat să moară de ciumă iar locuitorii orașului au cerut generalului să lase moaștele sfântului în București. Astăzi relicvele sale se află în Catedrala Patriarhală, fiind considerat ocrotitorul orașului.

Informații utile!

Nu uitați că Veliko Tarnovo este un oraș situat pe mai multe dealuri și cel mai bine poate fi vizitat la pas, pe străduțele înguste și pietruite. Din acest motiv este indicat să purtați o pereche de încălțăminte confortabilă. De asemenea, orașul este unul dintre cele mai fierbinți pe perioada verii (30-40 de grade), fiind de preferat a fi vizitat toamna și primăvara.

Dacă considerați util acest articol sau aveți alte sugestii despre vizita la Veliko Târnovo vă rugăm să lăsați un comentariu!

Print Friendly, PDF & Email
Veliko Târnovo, orașul țarilor bulgarihttps://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2020/01/20200111_121823_001.jpghttps://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2020/01/20200111_121823_001-320x180.jpg Claudiu Eugen Jurnale
        Veliko Târnovo, odată capitala țaratului vlaho-bulgar, este un oraș pitoresc din Bulgaria situat la aproximativ 200 km depărtare de București. Orașul mai este cunoscut și sub denumirea de „Orașul Țarilor” și este locul în care găsești una dintre cele mai mari cetăți medievale din Europa,...
<p style="text-align: justify;">        Veliko Târnovo, odată capitala țaratului vlaho-bulgar, este un oraș pitoresc din Bulgaria situat la aproximativ 200 km depărtare de București. Orașul mai este cunoscut și sub denumirea de „Orașul Țarilor” și este locul în care găsești una dintre cele mai mari cetăți medievale din Europa, fortăreața Tsarevets. Cel mai simplu mod de a ajunge la Veliko Târnovo este cu autoturismul pe ruta București-Giurgiu-Ruse-Byala-Veliko. Pentru trecerea podului de peste Dunăre trebuie să achitați 13 lei iar la întoarcere 4 leva ( 1 lv = aprox. 2,5 lei) sau 2 euro (nu se accepta lei). După ce intri în Bulgaria nu uita sa achiziționezi Vigneta (BGTOLL) de la orice benzinărie sau de la automatele instalate în interiorul acestora. Prețul unei vignete este 10 leva pentru un week-end, și 15 leva pentru o săptămână. Sfatul meu este să cumpărați vigneta imediat ce ați intrat în Bulgaria deoarece sunt camere de supraveghere și mașini de poliție care monitorizează traficul aproape pe orice drum principal.</p> <img class="alignnone size-full wp-image-5366" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2020/01/20200111_135156_001.jpg" alt="" width="640" height="360" /> <span style="text-decoration: underline;"><strong>De unde să începi?</strong></span> <p style="text-align: justify;">Cel mai bun loc pentru a începe călătoria este Punctul de Informare Turistică (str. Hristo Botev nr.5 ) din piața centrală (lângă oficiul poștal), unde vei găsi broșuri, hărți și alte informații utile despre locurile unde să mănânci și atracțiile orașului.</p> <p style="text-align: justify;">     <strong><u>Obiective turistice</u></strong></p> <p style="text-align: justify;"><span style="color: #0000ff;">Fortăreața Tsaravets </span>- este principala atracție a orașului și cea mai bine păstrată fortificație bulgară din Evul Mediu. Cândva aceasta a fost reședința regală iar acum reprezintă un obiectiv turistic important, putând fi zărită din aproape toate zonele orașului. În vârful cetății se află Catedrala Patriarhală care a fost complet restaurată în anul 1981. Pictura interioară este opera artistului Theophanes Sokerov, și reprezintă mai degrabă o imagine apocaliptică decât pictura obișnuită a bisericilor ortodoxe. În week-end, de obicei, fortăreața devine principala atracție a orașului deoarece în jurul orei 20.30 iarna/21.30 vara are loc un spectacol de lumini și sunete care durează aproximativ 30 de minute, fiind un adevărat magnet pentru turiști. Fortăreața poate fi vizitată în schimbul a 6 leva.</p> <p style="text-align: justify;"><span style="color: #0000ff;">Monuumentul Asen </span>- a fost dedicat fraților cu același nume și este compus dintr-un un obelisc flancat de patru călăreți. Monumentul a fost ridicat în anul 1985 pentru a memora 800 de ani de la ridicarea fraților Asen și Peter, eliberatorii Bulgariei de sub stăpânirea bizantină. Ceilalți călăreți sunt reprezentați de fratele acestora, Caloian care a contribuit la menținerea Bulgariei ca una dintre cele mai mari forțe din zonă și nepotul lui Caloian care prin mijloace diplomatice a reușit să extindă teritoriile statului bulgar.</p> <p style="text-align: justify;"><span style="color: #0000ff;">Strada Samovodska</span> - este o străduță pietruită cu multe ateliere meșteșugărești, magazine de suveniruri cafenele și restaurante. Acesta este locul în care turiștii vin să cumpere produse tradiționale precum creme, esențe de trandafir, rahat și alte lucruri pe care turiștii le achiziționează pentru a avea amintiri din acest mic târg medieval.</p> <p style="text-align: justify;">Un alt loc pe care nu trebuie să îl ratați este satul <span style="color: #0000ff;">Arbanassi</span> - un exemplu incredibil de arhitectură medievală ce face parte din patrimoniul UNESCO. Acesta oferă o priveliște unică și spectaculoasă fiind așezat pe un platou deasupra orașului.</p> <p style="text-align: justify;"><span style="color: #0000ff;">Parcul Mini Bulgaria</span>- este situat la câteva sute de metri de cetatea orașului și reprezintă o expoziție cu principalele obiective turistice și strategice ale Bulgariei, în miniatură. Intrarea costă 10 leva și este un bun prilej de a înțelege mai bine istoria și cultura din țara vecină. Spre deosebire de celelalte obiective turistice din oraș, unde nu găsiți locuri de parcare decât din întâmplare, aici parcarea este una generoasă și gratuită.</p> <p style="text-align: justify;"><strong><u>Unde să vă cazați?</u></strong></p> <p style="text-align: justify;">Majoritatea hotelurilor din Veliko sunt foarte prietenoase cu turiștii oferind un confort și o calitate a serviciilor peste cele din România, în raport cu prețul cerut. Am fost plăcut impresionat la <span style="color: #ff0000;">Yantra Grand Hotel</span> și <span style="color: #ff0000;">Boutique Hotel&Spa Tsarevets.</span></p> <p style="text-align: justify;"><strong><span style="text-decoration: underline;">Mâncare și Restaurante</span></strong>-  Sunt multe locuri în care se mănâncă bine în Veliko Tarnovo, dar locul în care l-as recomanda tuturor se numește <span style="color: #ff0000;">Shtastliveca Restaurant</span>. Acesta este situat în centrul orașului și oferă o panoramă foarte frumoasă asupra râului Yantra și a monumentului Asen, în special noaptea. Mâncarea cu specific local este foarte gustoasă, porțiile sunt generoase iar băuturile locale sunt dintre cele mai rafinate. Țineți minte că restaurantul este aglomerat tot timpul anului și este indicat să rezervați o masă în prealabil. Un alt loc cu specific tradițional este și restaurantul <span style="color: #ff0000;">Hotel-Mehana Gurko</span>. Restaurantul parca vine dintr-o altă epocă și te ademenește cu o priveliște minunată, un interior rustic și mâncăruri alese.</p> <p style="text-align: justify;"><strong><u>Timp liber</u> -</strong>Cascada Kaya Bunar și Canionul Hotnitsa sunt două dintre locurile pe care le puteți vizita în apropierea orașului. Tot aici găsești și cărarea Ekopoteka cu multe scări de lemn pe care le poți urca, traseul fiind unul accesibil pentru majoritatea persoanelor (aprox. 1 oră).</p> <p style="text-align: justify;">Pe drumul de întoarcere spre București, puteți să vă opriți în apropierea satului Ivanovo (la 20 km de Ruse pentru a admira <b>Bisericile săpate în stâncă de la Ivanovo</b> (mai multe biserici, capele și mănăstiri rupestre monolitice săpate în stâncă și total diferite de alte complexe monastice din Bulgaria).  Faima complexului este datorată în special frescelor din secolele al XIII-lea și al XIV-lea, păstrate în 5 dintre biserici, exemple de artă medievală bulgărească. Acesta este și unul dintre motivele pentru care Bisericile săpate în stâncă de la Ivanovo au fost incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 1979.</p> <p style="text-align: justify;">De asemenea  în apropiere de Ruse la Basarabovo (aprox. 10 km de Ruse) puteți vizita Mănăstirea Sfântului Dimitrie Basarabov, denumită după un fost păstor ce a dus o viață ascetică în stâncile mănăstirii. Acesta a murit în 1685 și a fost îngropat în biserica din sat, dar în timpul războiului ruso-turc din 1768-1774, generalul Piotr Saltikov a fost de acord să-i transfere moaștele în Rusia. Drumul trecea prin România iar la acea vreme în țară a existat o epidemie de ciumă. Legenda spune că atunci când moaștele sfântului au intrat în București, oamenii au încetat să moară de ciumă iar locuitorii orașului au cerut generalului să lase moaștele sfântului în București. Astăzi relicvele sale se află în Catedrala Patriarhală, fiind considerat ocrotitorul orașului.</p> <img class="alignnone size-full wp-image-5381" src="http://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2020/01/20200112_145256.jpg" alt="" width="460" height="345" /> <p style="text-align: justify;"><strong>Informații utile!</strong></p> <p style="text-align: justify;">Nu uitați că Veliko Tarnovo este un oraș situat pe mai multe dealuri și cel mai bine poate fi vizitat la pas, pe străduțele înguste și pietruite. Din acest motiv este indicat să purtați o pereche de încălțăminte confortabilă. De asemenea, orașul este unul dintre cele mai fierbinți pe perioada verii (30-40 de grade), fiind de preferat a fi vizitat toamna și primăvara.</p> <p style="text-align: justify;"><strong>Dacă considerați util acest articol sau aveți alte sugestii despre vizita la Veliko Târnovo vă rugăm să lăsați un comentariu!</strong></p>

Advertisements