Viena (în germană Wien, în maghiară Bécs) este capitala Austriei. Oraşul este situat în extremitatea răsăriteană a acestei republici federale, în landul (regiunea autonomă) Viena şi este traversat de Dunăre. Regiunea autonomă Viena este, cu cei aproape două milioane de locuitori ai săi, ce reprezintă un sfert din populaţia  totală a Austriei, al zecelea oraş ca mărime din cadrul Uniunii EuropenePopulat de 2,26 milioane de locuitori Viena este un important centru politic internaţional (datorită neutralității postbelice a Austriei şi situării în partea centrală a Europei), unde îşi au sediul organizaţii de primă mărime, ca: Organizaţia Naţiunilor (ONU), Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi  alte diverse agenţii, între care: Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

Prima călătorie la Viena am făcut-o înainte de Crăciun, atunci când Viena îmbracă haine de sărbătoare şi în oraş sunt deschise faimoasele Pieţe de Crăciun ( cea din faţa Primăriei şi  la Palatul  Schönbrunn) .

Viena 2

Am ajuns la Viena într-o dimineaţă însorită de decembrie . Dupa cazarea la hotelul Ibis Wien Mariahilf am început explorarea oraşului. Dat fiind faptul că hotelul era poziţionat destul de central , în apropierea Raimundteather şi a Gării de Vest (Westbahnhof) , după ce am străbătut faimoasa strada Mariahilfe Strasse am ajuns în centrul oraşului. Acum a început adevărata aventură vieneză . Primul contact cu inima Vienei a fost MQ sau Cartierul Muzeelor . Fostele grajduri imperiale, unde habsburgii îşi ţineau cei peste 650 de cai,  sunt considerate astăzi unul dintre cele mai mari complexe culturale ale lumii. MQ are în componenţa sa 5 muzee, cafenele, locuri de joacă şi de relaxare. Am străbătut piaţa Maria Tereza, cu cele două muzee( Muzeul de Istorie a Artei şi Muzeul de Istorie Naturală) construite parcă în oglindă, diferenţa fiind făcută doar de statuile de pe acoperiş şi am traversat strada spre poarta impunătoare a Palatului Hofburg .

Viena 3

Palatul Hofburg a fost cândva un castel medieval cu patru turnuri ( numai capela regală mai poate fi văzută astăzi şi unde este sediul Corului de băieţi) . Palatul Imperial a fost extins de habsburgi de-a lungul secolelor. Pînă în 1918 era reşedinţă imperială şi centrul de control al unui imperiu gigantic. Complexul Palatului Hofburg este alcătuit din 10 clădiri, parcuri, scuare , monumente şi fîntâni . Aici sunt comorile seculare şi bisericeşti, Muzeul Sisi, apartamentele imperiale , colecţia imperială de argintărie şi Şcoala Spaniolă de Călărie .

Viena 4

În Palatul Hofburg este Cancelaria Austriei şi Biblioteca Naţională, precum şi o minunată sală de concerte ( am avut privilegiul de a merge la concertul de crăciun în această sală) .

Viena 5

După ce am cumpărat bilete (destul de scumpe) am urmărit antrenamentul superbilor armăsari albi de la Şcoala Spaniolă de Călărie. Fosta Curte imperială găzduieşte 72 de armăsari albi care dansează şi execută salturi în decorul baroc al şcolii de călărie. Istoria lipiţanilor de la Viena este strâns legată de cea a casei de Habsburg . Acum, descendenţii direcţi ai nobilei herghelii sunt crescuţi după principiile înaintaşilor din epoca baroc. Respectând tradiţia de secole a Şcolii Spaniole de Călărie , cunoştinţele sunt transmise pe cale orală de la o generaţie la alta de călăreţi .

Viena 6

După ce am băut o cafea la Café Hofburg ne-am continuat vizita cu Casa fluturilor (Schmetterlinghaus). Casa fluturilor este o seră unde fluturi din toată lumea zboară liberi într-un microclimat identic cu cel natural ( palmieri, vegetaţie luxuriantă şi umiditate). Am ajuns în sfârşit la Poarta elveţiană ( numele aminteşte de garda eleveţiană postată aici) . Prin această poartă am intrat în cea mai importantă Trezorerie din lume (Schatzkammer) .

Viena 7

Aici, în Trezorerie, în cea mai veche aripă a Hofburgului(secolul al XIII-lea) se află nu numai Coroana Sfântului Imperiu Roman( aproximativ anul 962) şi Coroana Imperială austriacă (1602), ci şi comoara burgunzilor din secolul al XV-lea, precum şi comoara cavalerilor din Ordinul Lâna de aur şi Sfânta lance. Mărul şi sceptrul Imperiului Austriac au servit timp de secole drept simboluri ale puterii şi bogăţiei .

După ce am admirat trăsurile ce străbat curtea Palatului Hofburg, am părăsit curtea acestuia şi am ajuns în Michaelplatz . Aici sunt  păstrate ruinele oraşului Viena ce datează din vremea romanilor .

Nu înderptăm cu paşi grăbiţi spre unul dintre cele mai cunoscute locuri din Viena, Catedrala Sfântul Ştefan (Stephansdom). În drumul nostru spre catedrală (pe faimoasa stradă Graben) am vizitat Biserica Sfântul Petru( se spune că este cea mai frumoasă din Viena) şi am trecut pe lânga Coloana Ciumei .Coloana este dedicată Sfintei Treimi şi a fost construită în 1679 de împăratul Leopold I drept mulţumire pentru salvarea Vienei de epidemia de ciumă . Iniţial a fost din lemn, mai târziu, după ce aceasta a ars, a fost construită din marmură . Coloana împarte strada Graben în 2 părţi .

Viena 8

În sfârşit în faţa noastră şi-a dezvăluit frumuseţea şi măreţia Catedrala Sfântul Ştefan . Acoperişul său din plăci de faianţă strălucea în lumina soarelui timid de decembrie. Interiorul său este bogat în sculpturi, vitralii impresionante, catacombe, simboluri medievale şi multe alte legende şi mituri.

În apropiere se află Biserica Capucinilor unde se află cripta imperială. Aici sunt mormintele a 140 de membri ai familiei de Habsburg . Singura persoană care nu face parte din familie este doamna de companie a Mariei Tereza care îşi are mormântul la picioarele împărătesei .

Am trecut pe lângă renumita Operă din Viena şi am ajuns în Piaţa Primăriei şi la Burghteather, câţiva paşi mai departe era clădirea Parlamentului. Parlamentul din Viena este asemeni uni templu grecesc, în faţa lui fiind statuia zeiţei Atena.

A doua zi incursiunea a continuat cu vizita la Palatul Schönbrunn. Istoria Palatului a început în Evul Mediu (când era doar un pavilion de vânătoare) şi cea mai importantă parte a fost concepută de prolificul arhitect baroc Fischer von Erlach . Fosta reşedinţă imperială a casei de Habsburg are peste 1400 de încăperi , dintre cele mai faimoase sunt Grand Galerie ( o sală în stil rococo pentru balurile curţii), Camera Milioanelor( placată cu panouri din lemn de trandafir), Cabinetul Chinezesc ( aici Maria Tereza ţinea întrunirile secrete), Apartamentul de vară al Mariei Tereza( decorat cu picturi de peisaje exotice), Camera Somptuoasă, Camera Porţelanurilor, Camera Napoleon, folosită ca dormitor de Napoleon Bonaparte în anii 1805 şi 1809. Cu bilet de „grand tour “ pot fi văzute 40 dintre săli, inclusiv interioare din vremea Mariei Tereza.

Viena 9

În spatele palatului se întind minunatele gradini şi grădina zoologică, cea mai veche din Europa . Nu am ratat ocazia de a ne bea cafeaua în minunatul Pavilion Gloriette, dedicat Mariei Tereza, admirând frumuseţea gradinilor şi a Fântânii lui Neptun.  Reîntorcându-ne în oraş ne-am oprit la casa Hundertwasser, colorată şi fără linii drepte, inspirată din stilul marelui Gaudi . Au urmat Muzeul Albertina, unde se află una din sculpturile marelui Brâncuşi, Biserica Votivă, construită de Heinrich Ferstel la ordinul împăratului Franz Joseph I , Biserica Sf. Karol şi Parcul Prater .Viena 10

Casa artiştilor, o clădire expoziţională în Jugendstil, clădire care se numără în zilele noastre printre cele mai renumite din Viena . Cupola placată cu foiţă de aur „varza de aur“ este simbolul mişcării artistice secesiunea şi este vizibilă de departe.

Viena 11

Începem o nouă zi cu Palatul Belvedere, palatul pricipelui Eugeniu de Savoia, situat foarte aproape de Ambasada României la Viena . Palatul Belvedere a fost construit după modelul Palatului Versailles cu grădini minunate . Aici pot fi văzute tablouri de Gustav Klimt ( faimosul tablou „Sărutul “) şi Egon Schiele . După Belvedere şi grădinile minunate ne continuăm vizita cu Muzeul instrumentelor muzicale, Casa Strauss şi Casa Freud. 

 Transportul în comun este foarte facil . Biletul pentru metrou poate fi utilizat şi pentru deplasarea cu tramvaiul . Nu puteţi părăsi Viena fără să vedeţi minunatul Grinzig şi oraşul nou unde se află sediul ONU. De asemenea puteţi face o incursiune pe Insula Dunării, important centru de agrement. Puteţi încerca minunatul schintzel vienez cu garnitură de cartofi şi salată şi minunatul ştrudel cu mere. O altă experienţă gastronomică ar fi incursiunea în lumea minunatului tort Sacher ( la cofetăria cu acelaşi nume ) şi a prăjiturilor de la cofetăria Demel . O vizită la cafeneaua Landtmann ar fi binevenită la sfârşitul unei zile obositoare. 

În mai 2009, conform studiului Mercer,  Viena a fost declarat oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii din lume.

Viena este oraşul unde de fiecare dată ai ceva nou de descoperit. Mă reîntorc oricând cu mare drag la Viena şi de fiecare dată am ceva  nou de văzut şi descoperit. Viena te farmecă de fiecare dată cu aerul său imperialcu eleganţa sa si cu valsul care este definiţia nescrisă a dragostei“

 Viena 12

Print Friendly, PDF & Email
VIENA – ORAŞUL IMPERIAL AL VALSULUIhttps://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena1.jpghttps://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena1-300x300.jpg Roxana Jurnale,
Viena (în germană Wien, în maghiară Bécs) este capitala Austriei. Oraşul este situat în extremitatea răsăriteană a acestei republici federale, în landul (regiunea autonomă) Viena şi este traversat de Dunăre. Regiunea autonomă Viena este, cu cei aproape două milioane de locuitori ai săi, ce reprezintă un sfert din populaţia...
<!--[if !mso]>--> <p style="margin: 0in 0in 0.0001pt; text-indent: 0.5in; text-align: justify;"><b><span lang="RO">Viena</span></b><span lang="RO"> (în <span style="color: windowtext; text-decoration: none;">germană</span> <i>Wien</i>, în <span style="color: windowtext; text-decoration: none;">maghiară</span> <i>Bécs</i>) este <span style="color: windowtext; text-decoration: none;">capitala</span> <span style="color: windowtext; text-decoration: none;">Austriei</span>. Oraşul este situat în extremitatea răsăriteană a acestei republici federale, în <span style="color: windowtext; text-decoration: none;">landul</span> (regiunea autonomă) <span style="color: windowtext; text-decoration: none;">Viena</span> şi este traversat de <i><span style="color: windowtext; text-decoration: none;">Dunăre</span></i>. Regiunea autonomă Viena este, cu cei aproape două milioane de locuitori ai săi, ce reprezintă un sfert din populaţia <span> </span>totală a <span style="color: windowtext; text-decoration: none;">Austriei</span>, al zecelea oraş ca mărime din cadrul <span style="color: windowtext; text-decoration: none;">Uniunii Europene</span>. </span><span lang="RO">Populat de 2,26 milioane de locuitori Viena este un important centru politic internaţional (datorită neutralită</span><span lang="RO" style="font-family: Tahoma;">ț</span><span lang="RO">ii postbelice a Austriei şi situării în partea centrală a <span style="color: windowtext; text-decoration: none;">Europei</span>), unde îşi au sediul organizaţii de primă mărime, ca: Organizaţia Naţiunilor (ONU), <span style="color: windowtext; text-decoration: none;">Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol</span> şi  alte diverse agenţii, între care: <span style="color: windowtext; text-decoration: none;">Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică</span>.</span></p> <p style="margin: 0in 0in 0.0001pt; text-indent: 0.5in; text-align: justify;"><span lang="RO">Prima călătorie la Viena am făcut-o înainte de Crăciun, atunci când Viena îmbracă haine de sărbătoare şi în oraş sunt deschise faimoasele Pieţe de Crăciun ( cea din faţa Primăriei şi<span>  </span>la Palatul<span>  </span>Schönbrunn) .</span></p> <a style="text-indent: 48px;" href="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena-2.jpg"><img class="size-full wp-image-1385 aligncenter" alt="Viena 2" src="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena-2.jpg" width="486" height="366" /></a> <p style="margin: 0in; margin-bottom: .0001pt; text-align: justify; text-indent: .5in;"><span lang="RO">Am ajuns la Viena într-o dimineaţă însorită de decembrie . Dupa cazarea la hotelul Ibis Wien Mariahilf am început explorarea oraşului. Dat fiind faptul că hotelul era poziţionat destul de central , în apropierea Raimundteather şi a Gării de Vest (Westbahnhof) , după ce am străbătut faimoasa strada Mariahilfe Strasse am ajuns în centrul oraşului. Acum a început adevărata aventură vieneză . </span><span lang="RO">Primul contact cu inima Vienei a fost MQ sau Cartierul Muzeelor . Fostele grajduri imperiale, unde habsburgii îşi ţineau cei peste 650 de cai,  sunt considerate astăzi unul dintre cele mai mari complexe culturale ale lumii. MQ are în componenţa sa 5 muzee, cafenele, locuri de joacă şi de relaxare. Am străbătut piaţa Maria Tereza, cu cele două muzee( Muzeul de Istorie a Artei şi Muzeul de Istorie Naturală) construite parcă în oglindă, diferenţa fiind făcută doar de statuile de pe acoperiş şi am traversat strada spre poarta impunătoare a Palatului Hofburg .</span></p> <p align="center"><i><a href="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena-3-.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-1386" alt="Viena 3" src="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena-3-.jpg" width="486" height="366" /></a></i></p> <p style="margin: 0in; margin-bottom: .0001pt; text-align: justify; text-indent: .5in;"></p> <p style="margin: 0in; margin-bottom: .0001pt; text-align: justify; text-indent: .5in;"><span lang="RO">Palatul Hofburg a fost cândva un castel medieval cu patru turnuri ( numai capela regală mai poate fi văzută astăzi şi unde este sediul Corului de băieţi) . Palatul Imperial a fost extins de habsburgi de-a lungul secolelor. Pînă în 1918 era reşedinţă imperială şi centrul de control al unui imperiu gigantic. Complexul Palatului Hofburg este alcătuit din 10 clădiri, parcuri, scuare , monumente şi fîntâni . Aici sunt comorile seculare şi bisericeşti, Muzeul Sisi, apartamentele imperiale , colecţia imperială de argintărie şi Şcoala Spaniolă de Călărie .</span></p> <p style="margin: 0in 0in 0.0001pt; text-indent: 0.5in; text-align: center;"><span lang="RO"><a href="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena-4.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-1387" alt="Viena 4" src="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena-4.jpg" width="486" height="366" /></a> </span></p> <p style="margin: 0in; margin-bottom: .0001pt; text-align: justify; text-indent: .5in;"><span lang="RO">În Palatul Hofburg este Cancelaria Austriei şi Biblioteca Naţională, precum şi o minunată sală de concerte ( am avut privilegiul de a merge la concertul de crăciun în această sală) .</span></p> <p style="margin: 0in 0in 0.0001pt; text-indent: 0.5in;"><span lang="RO"><a href="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena-5.jpg"><img class="size-full wp-image-1388 aligncenter" alt="Viena 5" src="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena-5.jpg" width="486" height="366" /></a> </span></p> <p style="margin: 0in; margin-bottom: .0001pt; text-align: justify; text-indent: .5in;"><span lang="RO">După ce am cumpărat bilete (destul de scumpe) am urmărit antrenamentul superbilor armăsari albi de la Şcoala Spaniolă de Călărie. </span><span lang="RO">Fosta Curte imperială găzduieşte 72 de armăsari albi care dansează şi execută salturi în decorul baroc al şcolii de călărie. Istoria lipiţanilor de la Viena este strâns legată de cea a casei de Habsburg . Acum, descendenţii direcţi ai nobilei herghelii sunt crescuţi după principiile înaintaşilor din epoca baroc. Respectând tradiţia de secole a Şcolii Spaniole de Călărie , cunoştinţele sunt transmise pe cale orală de la o generaţie la alta de călăreţi .</span></p> <p style="margin: 0in 0in 0.0001pt; text-indent: 0.5in; text-align: center;"><a href="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena-6.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-1389" alt="Viena 6" src="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena-6.jpg" width="486" height="366" /></a></p> <p style="margin: 0in; margin-bottom: .0001pt; text-align: justify; text-indent: .5in;"></p> <p style="margin: 0in; margin-bottom: .0001pt; text-align: justify; text-indent: .5in;"><span lang="RO">După ce am băut o cafea la Café Hofburg ne-am continuat vizita cu Casa fluturilor (Schmetterlinghaus). Casa fluturilor este o seră unde fluturi din toată lumea zboară liberi într-un microclimat identic cu cel natural ( palmieri, vegetaţie luxuriantă şi umiditate). </span><span lang="RO">Am ajuns în sfârşit la Poarta elveţiană ( numele aminteşte de garda eleveţiană postată aici) . Prin această poartă am intrat în cea mai importantă Trezorerie din lume (Schatzkammer) .</span></p> <p style="margin: 0in 0in 0.0001pt; text-indent: 0.5in; text-align: center;"><a href="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena-7.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-1390" alt="Viena 7" src="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena-7.jpg" width="486" height="366" /></a></p> <p style="margin: 0in; margin-bottom: .0001pt; text-align: justify; text-indent: .5in;"></p> <p style="margin: 0in; margin-bottom: .0001pt; text-align: justify; text-indent: .5in;"><span lang="RO">Aici, în Trezorerie, în cea mai veche aripă a Hofburgului(secolul al XIII-lea) se află nu numai Coroana Sfântului Imperiu Roman( aproximativ anul 962) şi Coroana Imperială austriacă (1602), ci şi comoara burgunzilor din secolul al XV-lea, precum şi comoara cavalerilor din Ordinul Lâna de aur şi Sfânta lance. Mărul şi sceptrul Imperiului Austriac au servit timp de secole drept simboluri ale puterii şi bogăţiei . </span></p> <p style="margin: 0in; margin-bottom: .0001pt; text-align: justify; text-indent: .5in;"><span lang="RO">După ce am admirat trăsurile ce străbat curtea Palatului Hofburg, am părăsit curtea acestuia şi am ajuns în Michaelplatz . Aici sunt<span>  </span>păstrate ruinele oraşului Viena ce datează din vremea romanilor . </span></p> <p style="margin: 0in; margin-bottom: .0001pt; text-align: justify; text-indent: .5in;"><span lang="RO">Nu înderptăm cu paşi grăbiţi spre unul dintre cele mai cunoscute locuri din Viena, Catedrala Sfântul Ştefan (Stephansdom). În drumul nostru spre catedrală (pe faimoasa stradă Graben) am vizitat Biserica Sfântul Petru( se spune că este cea mai frumoasă din Viena) şi am trecut pe lânga Coloana Ciumei .Coloana este dedicată Sfintei Treimi şi a fost construită în 1679 de împăratul Leopold I drept mulţumire pentru salvarea Vienei de epidemia de ciumă . Iniţial a fost din lemn, mai târziu, după ce aceasta a ars, a fost construită din marmură . Coloana împarte strada Graben în 2 părţi .</span></p> <p style="margin: 0in 0in 0.0001pt; text-indent: 0.5in; text-align: center;"><span lang="RO"><a href="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena-8.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-1391" alt="Viena 8" src="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena-8.jpg" width="366" height="486" /></a> </span></p> <p style="margin: 0in; margin-bottom: .0001pt; text-align: justify; text-indent: .5in;"><span lang="RO">În sfârşit în faţa noastră şi-a dezvăluit frumuseţea şi măreţia Catedrala Sfântul Ştefan . Acoperişul său din plăci de faianţă strălucea în lumina soarelui timid de decembrie. Interiorul său este bogat în sculpturi, vitralii impresionante, catacombe, simboluri medievale şi multe alte legende şi mituri. </span></p> <p style="margin: 0in; margin-bottom: .0001pt; text-align: justify; text-indent: .5in;"><span lang="RO">În apropiere se află Biserica Capucinilor unde se află cripta imperială. Aici sunt mormintele a 140 de membri ai familiei de Habsburg . Singura persoană care nu face parte din familie este doamna de companie a Mariei Tereza care îşi are mormântul la picioarele împărătesei . </span></p> <p style="margin: 0in; margin-bottom: .0001pt; text-align: justify; text-indent: .5in;"><span lang="RO">Am trecut pe lângă renumita Operă din Viena şi am ajuns în Piaţa Primăriei şi la Burghteather, câţiva paşi mai departe era clădirea Parlamentului. Parlamentul din Viena este asemeni uni templu grecesc, în faţa lui fiind statuia zeiţei Atena. </span></p> <p class="MsoNormal" style="text-align: justify; text-indent: .5in;"><span lang="RO">A doua zi incursiunea a continuat cu vizita la Palatul Schönbrunn. Istoria Palatului a început în Evul Mediu (când era doar un pavilion de vânătoare) şi cea mai importantă parte a fost concepută de prolificul arhitect baroc Fischer von Erlach . Fosta reşedinţă imperială a casei de Habsburg are peste 1400 de încăperi , dintre cele mai faimoase sunt Grand Galerie ( o sală în stil rococo pentru balurile curţii), Camera Milioanelor( placată cu panouri din lemn de trandafir), Cabinetul Chinezesc ( aici Maria Tereza ţinea întrunirile secrete), Apartamentul de vară al Mariei Tereza( decorat cu picturi de peisaje exotice), Camera Somptuoasă, Camera Porţelanurilor, Camera Napoleon, folosită ca dormitor de Napoleon Bonaparte în anii 1805 şi 1809. Cu bilet de <span style="color: black;">„grand tour “ pot fi văzute 40 dintre săli, inclusiv interioare din vremea Mariei Tereza.</span></span></p> <p class="MsoNormal" style="text-indent: 0.5in; text-align: center;"><span style="color: black; text-indent: 0.5in; line-height: 1.5em;"><a href="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena-9.jpg"><img class="size-full wp-image-1392 alignnone" alt="Viena 9" src="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena-9.jpg" width="486" height="366" /></a></span></p> <p class="MsoNormal" style="text-indent: 0.5in; text-align: justify;"><span style="color: black; line-height: 1.5em; text-indent: 0.5in;">În spatele palatului se întind minunatele gradini şi grădina zoologică, cea mai veche din Europa . Nu am ratat ocazia de a ne bea cafeaua în minunatul Pavilion Gloriette, dedicat Mariei Tereza, admirând frumuseţea gradinilor şi a Fântânii lui Neptun.  </span><span lang="RO" style="color: black;">Reîntorcându-ne în oraş ne-am oprit la casa Hundertwasser, colorată şi fără linii drepte, inspirată din stilul marelui Gaudi . Au urmat Muzeul Albertina, unde se află una din sculpturile marelui Brâncuşi, Biserica Votivă, construită de Heinrich Ferstel la ordinul împăratului Franz Joseph I , Biserica Sf. Karol şi Parcul Prater .<a href="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena-10.jpg"><img class="size-full wp-image-1393 aligncenter" alt="Viena 10" src="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena-10.jpg" width="486" height="366" /></a></span></p> <p class="MsoNormal" style="text-indent: 0.5in;"><span lang="RO" style="color: black;">Casa artiştilor, o clădire expoziţională în Jugendstil, clădire care se numără în zilele noastre printre cele mai renumite din Viena . Cupola placată cu foiţă de aur „varza de aur“ este simbolul mişcării artistice secesiunea şi este vizibilă de departe.</span></p> <p class="MsoNormal" style="text-indent: 0.5in; text-align: center;"><a href="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena-11.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-1394" alt="Viena 11" src="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena-11.jpg" width="486" height="366" /></a></p> <p class="MsoNormal" style="text-indent: 0.5in;"></p> <p class="MsoNormal" style="text-indent: 0.5in;"><span lang="RO" style="color: black;">Începem o nouă zi cu Palatul Belvedere, palatul pricipelui Eugeniu de Savoia, situat foarte aproape de Ambasada României la Viena . Palatul Belvedere a fost construit după modelul Palatului Versailles cu grădini minunate . Aici pot fi văzute tablouri de Gustav Klimt ( faimosul tablou „Sărutul “) şi Egon Schiele . </span><span lang="RO" style="color: black;">După Belvedere şi grădinile minunate ne continuăm vizita cu Muzeul instrumentelor muzicale, Casa Strauss şi Casa Freud. </span></p> <p class="MsoNormal" style="text-indent: 0.5in;"><span lang="RO" style="color: black;"> Transportul în comun este foarte facil . Biletul pentru metrou poate fi utilizat şi pentru deplasarea cu tramvaiul . </span><span lang="RO" style="color: black;">Nu puteţi părăsi Viena fără să vedeţi minunatul Grinzig şi oraşul nou unde se află sediul ONU. De asemenea puteţi face o incursiune pe Insula Dunării, important centru de agrement. </span><span lang="RO" style="color: black;">Puteţi încerca minunatul schintzel vienez cu garnitură de cartofi şi salată şi minunatul ştrudel cu mere. O altă experienţă gastronomică ar fi incursiunea în lumea minunatului tort Sacher ( la cofetăria cu acelaşi nume ) şi a prăjiturilor de la cofetăria Demel . O vizită la cafeneaua Landtmann ar fi binevenită la sfârşitul unei zile obositoare. </span></p> <p class="MsoNormal" style="text-indent: 0.5in;"><span lang="RO" style="color: black;">În mai 2009, conform studiului Mercer,<span>  </span>Viena a fost declarat oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii din lume. </span></p> <p class="MsoNormal" style="text-indent: 0.5in;"><span lang="RO" style="color: black;">Viena este oraşul unde de fiecare dată ai ceva nou de descoperit. Mă reîntorc oricând cu mare drag la Viena şi de fiecare dată am ceva<span>  </span>nou de văzut şi descoperit. </span><span lang="RO" style="color: black;">Viena te farmecă de fiecare dată cu aerul său imperialcu eleganţa sa si cu </span><i>valsul care este </i><i style="line-height: 1.5em;">„</i><i style="text-indent: 0.5in; line-height: 1.5em;">definiţia nescrisă a dragostei“</i></p> <p class="MsoNormal" style="text-indent: 0.5in;"></p> <p class="MsoNormal" style="text-indent: 0.5in;" align="center"><span style="color: red; font-size: 14pt; line-height: 1.5em;"> <a href="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena-12.jpg"><img class="alignnone size-full wp-image-1395" alt="Viena 12" src="https://jurnaldecalatorie.eu/wp-content/uploads/2014/04/Viena-12.jpg" width="486" height="366" /></a></span></p>

Advertisements